Hack

Hof van Twente druk met herstellen schade na grote cyberaanval

04 december 2020 13:58 Aangepast: 04 december 2020 14:02
Beeld © Getty

Het herstellen van de dienstverlening van de door een hack getroffen gemeente Hof van Twente verloopt voorspoedig. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente vrijdag.

Donderdag maakte de gemeente bekend dat onbekende derden zich toegang hebben verschaft tot haar computersystemen. Alle gegevens op de servers zijn voor de gemeente ontoegankelijk gemaakt.

Op de getroffen servers staan gegevens waarmee de gemeente veel van de werkzaamheden uitvoert. Het betreft onder meer de mail en agenda, de financiële administratie en projectadministraties. Ook zitten er gegevens bij van de inwoners, informatie die soms zeer privacygevoelig is, aldus de gemeente. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen gevonden dat er daadwerkelijk gegevens bekeken of verspreid zijn.

'Gegevens niet meer terug te halen'

Veel gegevens kunnen echter wel als onbruikbaar worden beschouwd, geeft de gemeente aan. "Ze zijn vernietigd, niet meer terug te halen. Dat maakt dat onze gemeente nu voor de immense taak staat om een geheel nieuwe infrastructuur voor onze gegevens te bouwen."

Momenteel wordt nog uitgezocht om welk deel van de gegevens het gaat en welk deel te herstellen is. Welke gegevens lijken te zijn vernietigd, kan de woordvoerder nog niet aangeven. "Dat is nog onderdeel van het onderzoek."

De gemeente gaat uit van het zwartste scenario: dat alles niet meer bruikbaar is, vertelt ze. "Vanuit daar zijn we aan het werk. Dat doen we niet op onderbuikgevoel, maar op basis van adviezen van specialisten die nu in huis zijn. Het is afwachten wat er uiteindelijk uit komt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Cyberaanval legt gemeente Hof van Twente plat: 'Een nachtmerrie'

Dienstverlening herstellen

De hack betekent concreet voor inwoners dat de dienstverlening van de gemeente niet op peil is, zegt de woordvoerder. "We doen een beroep op het begrip en geduld van inwoners. Er wordt met man en macht aan gewerkt. Als het nodig is, nemen we contact op met inwoners."

Aangezien de wederopbouw van de infrastructuur veel tijd kost, zet de gemeente momenteel ook noodoplossingen op. De Basisregistratie Personen wordt met behulp van de landelijke overheid bijvoorbeeld weer opgebouwd. Voor een deel van de burgerzaken is de basis dan weer op orde, aldus de woordvoerder.

Op de website van de gemeente kunnen inwoners zien welke diensten de gemeente op dit moment wel of niet kan verlenen. Onder meer het aanvragen van een rijbewijs of paspoort was vrijdag aan het begin van de middag nog niet mogelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Gehackt word je sowieso wel'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van