Technologie

Hoop op zicht voor blinden dankzij hersenimplantaat 

04 december 2020 10:46 Aangepast: 04 december 2020 11:04

Sommige blinden kunnen in de toekomst mogelijk weer het een en ander zien, dankzij een soort camera die beelden doorgeeft aan hun hersenen. Daarin moet dan wel een bepaald implantaat zijn aangebracht. De ogen zijn dan niet eens nodig om toch beelden waar te nemen.

Dat verwacht het Nederlands Herseninstituut op basis van eigen onderzoek, waarover het publiceert in wetenschapsblad Science en ook op de eigen site. Het idee om de visuele hersenschors te stimuleren met een implantaat is al tientallen jaren oud, maar nu lijkt er een doorbraak aanstaande doordat er veel meer elektroden kunnen worden aangebracht dan eerder het geval leek.

Een onderzoeksteam van het Herseninstituut ontwikkelde implantaten met 1024 elektroden en plaatsten die bij apen, die overigens niet blind waren. De apen herkenden onder meer lijnen en bewegende stippen dankzij het systeem.

"Ons implantaat is rechtstreeks verbonden met de hersenen en omzeilt dus de stadia van visuele verwerking door het oog of de oogzenuw. In de toekomst zou dergelijke technologie gebruikt kunnen worden om het gezichtsvermogen te herstellen van mensen die als gevolg van letsel of door achteruitgang van netvlies, oog of oogzenuw blind geworden zijn, maar bij wie de visuele hersenschors nog intact is", aldus onderzoeker Xing Chen op de site van het Herseninstituut.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Startup Elon Musk wil gedachten lezen met draden in hersenen

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van