Ga naar de inhoud
Films streamen

Bioscoopfilms meteen streamen: komt HBO Max ook naar Nederland?

De streamingdienst HBO Max zal in de tweede helft van 2021 ook in Europa films aanbieden die nog in de bioscoop draaien. Maar HBO kan nog niet zeggen wanneer de dienst in Nederland van start gaat.

HBO Max-baas Andy Forssell maakte de plannen bekend tijdens een presentatie op Web Summit. De Europese uitrol van HBO Max begint in de tweede helft van het jaar, waarna de streamingdienst tegen het einde van 2021 in veel Europese landen beschikbaar moet zijn.

Volgens Forssell krijgen alle klanten met een gewoon HBO-abonnement dan toegang tot HBO Max, waar meer films en series op te zien zijn. Naast Europa is ook Latijns-Amerika aan de beurt in dezelfde periode.

Bij bioscooppremière meteen online

HBO-eigenaar Warner kondigde donderdag plannen aan om al zijn bioscoopfilms ook meteen online te streamen via HBO Max. Het betekent dat films zoals Dune, The Matrix 4 en Suicide Squad direct bij hun bioscoopdebuut te zien zijn op de dienst.

Warner
Lees ook:
Warner Bros. wil alle bioscoopfilms jaar lang online streamen

Ziggo

Het is echter nog afwachten of die HBO Max-deal ook in Europese landen zal gelden. Hier liggen distributierechten anders dan in de Verenigde Staten, wat betekent dat aparte afspraken gemaakt moeten worden. De topman zegt niet welke landen volgend jaar precies aan de beurt zijn.

De series en films van HBO zijn in Nederland momenteel alleen beschikbaar voor klanten van VodafoneZiggo. De provider heeft nog geen plannen voor HBO Max gedeeld.  

De Nederlandse tak van Warner kan ook nog niet zeggen wanneer HBO Max naar Nederland komt.

Bioscopen

Bioscoopexploitant Pathé wil niet reageren op de plannen. De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) houdt zich op de vlakte. "Zolang er gesprekken gaande zijn, gaan we niet in de media reageren of vooruitlopen op zaken", aldus NVBF-directeur Gulian Nolthenius tegen het ANP.

De Nederlandse bioscopen zijn uiteindelijk afhankelijk van besluiten die de grote Hollywood-partijen nemen. Eerder dit jaar besloten onder meer Universal en Disney al grote filmtitels direct op streamingdiensten uit te brengen.

Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter