Cyberspionage

IBM waarschuwt voor cyberspionage rond vervoer coronavaccins

03 december 2020 14:12 Aangepast: 03 december 2020 15:05
Monsters van het coronavirus worden getest. Beeld © ANP

Techbedrijf IBM heeft alarm geslagen over cyberspionage die is gericht tegen organisaties die cruciaal zijn voor de verspreiding van coronavaccins.

IBM-onderzoekers zeggen dat het gaat om een 'wereldwijde phishingcampagne'. Hackers zouden proberen om informatie te verzamelen over de beste manier om een vaccin te distribueren.

Ze deden zich via e-mails voor als een topbestuurder van de Chinese onderneming Haier Biomedical. Ook zou via phishingmails zijn geprobeerd om de inloggegevens van mensen te bemachtigen en malware te verspreiden.

Organisaties die betrokken zijn bij het proces om vaccins op extreem lage temperaturen te vervoeren zouden het doelwit zijn. Het is nog onduidelijk wie achter de cyberspionage zit.

Complexe logistiek

Het vervoeren van vaccins kan een complexe logistieke operatie zijn. Zo moet een middel van Pfizer en BioNTech bijvoorbeeld op een temperatuur van min 70 graden worden bewaard.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Noord-Korea probeerde vaccinmaker AstraZeneca te hacken'

Imitatie Chinese topman

De nepmails van Haier zouden naar tien organisaties zijn gestuurd, waaronder de EU-dienst die gaat over belastingen en de douane-unie.

De IBM-onderzoekers stelden dat de hackers uitzonderlijk veel moeite hebben gedaan om de topmanager van het Chinese bedrijf te kunnen imiteren. Ze zouden uitgebreid onderzoek hebben gedaan naar koeleenheden van die onderneming.

Staatshackers

De laatste maanden hebben meerdere organisaties melding gemaakt van hackpogingen bij bedrijven en instellingen die coronavaccins ontwikkelen. Zo zouden Noord-Koreaanse staatshackers hebben geprobeerd in te breken bij de Britse vaccinmaker AstraZeneca.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Russische 'staatshackers' aangeklaagd in VS voor grote cyberaanvallen

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van