Ga naar de inhoud
Stukjes maan verzameld

Chinese sonde met maanstenen op weg terug naar aarde

Een Chinese sonde, gevuld met stukjes maan, is op weg terug naar de aarde. Volgens de Chinezen vertrok het onbemande ruimtevoertuig Chang'e-5 zonder problemen van de maanoppervlakte.

De sonde werd vanmiddag rond kwart over vier Nederlandse tijd gelanceerd vanaf de maan, meldde de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA. 

De verkenner was eerder dan gepland klaar met het verzamelen van stenen en ander bodemmateriaal op de maan. Over een paar dagen is de landing op de steppe van Binnen-Mongolië.

Onderzoek naar bodemmonsters

De Chang'e-5, vernoemd naar de godin van de maan in de Chinese mythes, was vorige week gelanceerd. Op dinsdag landde hij op Mons Rümker, een oude vulkanische formatie op het noordelijk halfrond van de maan. Die is ongeveer 1 miljard jaar geleden gevormd en is daarmee jonger dan veel plekken op de maan die tot nu toe verkend zijn.

De Chang'e-5 heeft enkele kilo's aan bodemmateriaal verzameld met een robotarm en een boor. Die monsters zijn in het laadruim opgeborgen.

Wetenschappers willen de bodemmonsters onderzoeken om een beter beeld te krijgen van de samenstelling en de geschiedenis van de maan. Het is niet duidelijk of het materiaal alleen aan Chinese onderzoekers wordt verstrekt, of dat het ook wordt gedeeld met mensen uit andere landen. 

Maanstenen

De laatste keer dat maanstenen naar de aarde werden gebracht, was in 1976. Toen haalde de missie Luna 24 van de Sovjet-Unie ongeveer 170 gram stenen op. De twaalf Amerikanen die op de maan hebben rondgelopen, hebben ook allerlei maanrotsen meegenomen naar de aarde.

China wordt de laatste decennia steeds actiever in de ruimtevaart. Het land doet dat voor het grootste deel zelf. In 2003 ging voor het eerst een Chinese 'taikonaut' de ruimte in. In 2013 landde voor het eerst een Chinees karretje op de maan.

Chinese
Lees ook
Chinese verkenner geland op de maan om stenen te verzamelen

Ruimtestation op Mars

Eerder dit jaar vertrok een onbemande Chinese verkenner naar Mars, waar hij volgend jaar moet aankomen. In de komende jaren wil China ook een eigen ruimtestation bouwen.

Met
Lees ook
Met deze raket gaat China een stuk maan ophalen – maar mag dat zomaar?
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl