Elektrische auto's

Aantal elektrische auto's in Nederland verdubbeld in 2020

03 december 2020 09:36 Aangepast: 03 december 2020 11:42

Consumenten hebben in 2020 vaker voor een elektrische auto gekozen, onder meer vanwege een aanschafsubsidie. Het totale aantal elektrische auto's op de Nederlandse wegen steeg naar bijna 145.000, een verdubbeling ten opzichte van 2019.

Dat blijkt uit een onderzoek naar elektrisch rijden door de ANWB. Volgens de organisatie heeft de opmars van de elektrische auto meerdere oorzaken. Zo sluit het huidige aanbod steeds beter aan bij de behoefte van de consument. Het aantal modellen in de prijsklasse tot 50.000 euro steeg van 22 naar 31.

Ook nam de gemiddelde actieradius sterk toe. Verder zijn de totale gebruikskosten inmiddels vergelijkbaar met die van een gemiddelde benzineauto. Bovendien is het aanbod van snelladers in Nederland fors vergroot.

26 procent overweegt aanschaf

Het aantal Nederlanders dat overweegt binnen vijf jaar een elektrische auto aan te schaffen, steeg van 20 procent naar 26 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Elektrische Volkswagen ID.3 meest verkochte auto in november

Prijs blijft struikelblok

Hoewel er een subsidie is voor de aanschaf van een elektrische auto, is deze nog niet voor iedereen een haalbare optie. De aanschafprijs vormt nog altijd het grootste struikelblok.

De belangrijkste reden te kiezen voor een elektrische auto is het milieu (60 procent) gevolgd door 'Nooit meer tanken' (32 procent). Mensen worden ervan weerhouden vooral door de te hoge aanschafprijs (50 procent) en de lage actieradius (30 procent).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

185 miljoen subsidie voor elektrische bestelbusjes dichterbij

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van