Microsoft bedenkt zich

Omstreden 'productiviteitsscores' uit Microsoft 365 geschrapt

02 december 2020 15:54 Aangepast: 02 december 2020 15:59
Topman Satya Nadella van Microsoft. Beeld © AFP

Microsoft verwijdert de individuele productiviteitsscores uit zijn Microsoft 365-producten. Met de functie kunnen werkgevers per medewerker een score zien over hun gebruik van onder meer Office, Outlook en Teams. De functie leidde tot een storm van kritiek.

Werkgevers kunnen sinds kort in de Microsoft 365-producten de activiteiten van medewerkers in de gaten houden. Het gaat bijvoorbeeld om hoeveel uur per dag ze meedoen aan videovergaderingen, samenwerken aan documenten of chatten met collega's. Dit leidt tot scores, die ook van individuele medewerkers zijn te bekijken.  

"Als reactie op alle feedback verwijderen we de functie volledig", schrijft Microsoft. Werkgevers krijgen voortaan alleen inzicht in 'productiviteitsscores' van groepen, niet meer van individuen. "Niemand in de organisatie kan de productiviteitsscore gebruiken om te zien hoe een individu in Microsoft 365 apps en diensten gebruikt", belooft Microsoft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kritiek op zakelijke Microsoft-functie: 'Dit laat bazen spioneren'

Op de nieuwe functie kwam veel kritiek. Zo noemde een beveiligingsexpert Microsoft 365 "een spionagepakket".

"Het woord 'dystopie' is niet krachtig genoeg om te beschrijven wat voor beerput Microsoft hier opentrekt", reageerde de medeoprichter van het bedrijf achter de productiviteitssoftware Basecamp.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van