iPhones

Apple aangeklaagd in EU-landen om vertragen oude iPhones

02 december 2020 09:40 Aangepast: 02 december 2020 10:33

De consumentenorganisatie Euroconsumers klaagt Apple aan voor ongeveer 180 miljoen euro in vier Europese landen. Apple zou opzettelijk de prestaties van de batterijen van oudere modellen iPhones hebben vertraagd. Dit om gebruikers te verleiden nieuwe iPhones te kopen.

Eerder werd Apple om dezelfde reden aangeklaagd door tientallen Amerikaanse staten en liep er een zogeheten class action zaak die door iPhone-gebruikers was aangespannen. In die zaken stemde Apple in met een schikking van respectievelijk 113 miljoen dollar en maximaal 500 miljoen dollar.

"Apple heeft updates gepusht, wetende dat het telefoons zou vertragen", zegt Els Bruggeman, hoofd beleid en handhaving bij Euroconsumers, tegen de Financial Times. "Europese consumenten willen behandeld worden met hetzelfde respect dat consumenten in de Verenigde Staten kregen".

Afgelopen zomer stuurde Euroconsumers al brieven naar Apple, met het verzoek te stoppen met de geplande veroudering en Europese consumenten te compenseren. Apple noemde de aantijgingen "feitelijk en juridisch onjuist". "Ons doel is altijd geweest om producten te maken waar onze klanten dol op zijn. Ervoor zorgen dat iPhones zo lang mogelijk meegaan, is daar een belangrijk onderdeel van", aldus Apple tegen de FT.

60 euro per iPhone

Groepen die bij de Europese belangengroep zijn aangesloten starten in België en Spanje class action-rechtszaken. Er wordt gemiddeld een vergoeding van 60 euro per telefoon geëist.

In Italië en Portugal zijn de komende weken rechtszaken gepland. De aanklachten gaan over meer dan drie miljoen iPhones (de iPhone 6, 6 Plus, 6S en 6S Plus) die verkocht werden in de vier landen tussen 2014 en 2020.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Apple schikt voor nog eens 113 miljoen over vertragen iPhones

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van