5G

KPN-topman hoeft niet te garanderen dat 5G veilig is

30 november 2020 15:10 Aangepast: 30 november 2020 15:11
Joost Farwerck, topman van KPN Beeld © KPN

KPN-ceo Joost Farwerck hoeft van de rechter geen garantie te geven dat het 5G-netwerk van het bedrijf geen gevaar vormt voor de gezondheid.

De Nationale Bond tegen Overheidszaken (NBO) vorderde in een kort geding dat Farwerck een verklaring zou tekenen waarin stond dat het 5G-netwerk van KPN geen nadelige gevolgen voor de gezondheid heeft. De rechtbank in Rotterdam heeft dit vandaag afgewezen, omdat de eis van de NBO 'geen voorlopig karakter' heeft.

"In feite wordt van de CEO van KPN gevraagd om een soort garantie af te geven", aldus de rechter, die vindt dat de kwestie 'het bestek van een kort geding ver te buiten gaat'.

Geen verplichting

De rechter wil zich ook niet 'indirect' uitspreken over de inhoud van de verklaring. Bovendien mocht de NBO van de rechter niet eisen dat Farwerck de verklaring persoonlijk moet ondertekenen, 'terwijl niet hij maar KPN het 5G-netwerk uitrolt'. "Er rust daarom geen verplichting op de CEO om deze verklaring te ondertekenen."

De veiligheid van het 5G-netwerk wordt in het kort geding door de rechter verder niet inhoudelijk behandeld. "KPN houdt zich aan de spelregels van de markt, voor actie tegen Farwerck is geen grond", stelde de advocaat van het bedrijf eerder. "KPN is bekend met de maatschappelijke discussie en neemt de zorgen van critici serieus."

Zorgen om straling

Volgens de NBO maken burgers zich zorgen om gezondheidsrisico's door straling van de nieuwe 5G-netwerken van telecombedrijven. Tegen de invoering van 5G werd in Nederland al meermaals geprotesteerd.

In september concludeerde de Gezondheidsraad na onderzoek dat de overheid en de providers kunnen doorgaan met de invoering van 5G, maar wel in de gaten moeten houden wat de gevolgen voor de gezondheid zijn. Het is niet aangetoond dat de straling van het netwerk schadelijk is, maar het is ook niet helemaal uit te sluiten, concludeerde de raad. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Al 1 miljard mensen hebben toegang tot 5G'

Verloren kort geding Stop5GNL

In mei dit jaar verloor de stichting Stop5GNL een kort geding tegen de staat tegen de uitrol van 5G. Toen besloot de voorzieningenrechter dat een negatief verband tussen gezondheidsklachten en elektromagnetische golven nauwelijks te bewijzen was.

De stichting ging tegen de uitspraak in beroep. Dat proces loopt nog.

Ook ceo's T-Mobile en VodafoneZiggo

De NBO heeft ook een kort geding aangespannen tegen de ceo's van T-Mobile (Søren Abildgaard) en VodafoneZiggo (Jeroen Hoencamp). Die zaken dienen later deze maand in Den Haag en Lelystad.  

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van