Privacy

Consumentenbond eist bij rechter actie van toezichthouder tegen Google

30 november 2020 13:21 Aangepast: 30 november 2020 15:05
Beeld © Getty

De Consumentenbond stapt naar de rechter om bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) actie tegen Google af te dwingen. Eind 2018 diende de Consumentenbond een klacht tegen Google in bij de toezichthouder, maar die wijst naar Ierland, waar het Europese hoofdkantoor van Google zit.

De klacht van de Consumentenbond gaat over de manier waarop Android locatiegegevens van gebruikers verzamelt. Volgens de Consumentenbond verzamelt Google via Android veel meer locatiegegevens dan waar mensen toestemming voor geven. Eind 2018 diende de Consumentenbond daarom een klacht en een handhavingsverzoek in bij de AP, hetzelfde gebeurde bij vergelijkbare instanties in meerdere Europese landen.

Twee jaar na de klacht heeft de AP nog geen uitsluitsel in de zaak gedaan. In juni 2019 zei de Consumentenbond ook al dat de AP op moest schieten. Volgens de Consumentenbond zit er geen beweging in de zaak, en verschuilt de AP zich achter de Ierse toezichthouder. Google is in Europa ingeschreven in Ierland, waardoor de Ieren als enige toezichthouder onderzoek kan doen. "Maar wij mogen helemaal geen onderzoek doen in de zaak, en kunnen dus ook geen uitsluitsel geven", zegt een woordvoerder van de AP.

'AP blijft op handen zitten'

Toch kan het AP op nationaal niveau actie ondernemen, stelt de Consumentenbond. "Maar die blijft op zijn handen zitten", schrijft Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. "En wij horen niets. Zelfs op eenvoudige vragen over het proces krijgen we geen antwoord. Iedere drie maanden scheept de toezichthouder consumenten opnieuw af met een nietszeggend, 3-regelig briefje. Ik vind dat stuitend."

Ierland laat volgens de Consumentenbond ook te lang op uitsluitsel wachten. Het is niet duidelijk wanneer de Ierse toezichthouder klaar is met zijn onderzoek. Net als de AP kampen de Ieren zeker sinds de invoering van privacywet AVG met personeelstekort. De Ieren hebben het druk, omdat veel Amerikaanse techbedrijven hun Europese hoofdkantoor in Ierland hebben gevestigd.

Miniatuurvoorbeeld
Ruim een jaar geleden:

Consumentenbond: toezichthouder moet opschieten met onderzoek naar Google

De bond twijfelt over de effectiviteit van het Europese 1-loketsysteem, waarbij de toezichthouders van meerdere landen het onderzoek en de aanpak aan het vestigingsland van een bedrijf laten. "Het zou efficiënter moeten zijn, maar voorlopig werkt het alleen maar averechts", aldus Molenaar.

'Frustrerend, vinden wij ook'

De Autoriteit Persoonsgegevens stelt dat het niet op de zaak kan ingaan, omdat die bij de Ierse toezichthouder ligt. "De AP is niet bevoegd zelf dit onderzoek te doen. De AP kan zelf geen besluit nemen in deze zaak. Dat is aan de Ierse toezichthouder", aldus een woordvoerder.

"Het duurt inderdaad lang voordat de Consumentenbond uitsluitsel krijgt in deze Google-zaak. Dat is frustrerend, dat vinden wij ook", vervolgt de woordvoerder. De AP wijst op de forse druk die ligt op de Ierse toezichthouder vanwege het grote aantal techbedrijven met Europese hoofdkantoren in het land.

"Wij hebben regelmatig overleg over deze zaak met de Consumentenbond. Daarin vertellen wij uitgebreid over het proces. Daarbij kan de Ierse toezichthouder niet inhoudelijk ingaan op het onderzoek, omdat dat het onderzoek kan schaden", aldus de Autoriteit Persoonsgegevens.

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van