Ga naar de inhoud
5G

'Al 1 miljard mensen hebben toegang tot 5G'

Beeld © AFP

Ruim een miljard mensen wonen tegen het eind van dit jaar in het dekkingsgebied van een 5G-netwerk, oftewel 15 procent van de wereldbevolking.

Dat verwacht het Zweedse netwerkbedrijf Ericsson. Nog lang niet iedereen heeft een geschikte telefoon om van de snellere 5G-verbinding gebruikt te kunnen maken. Ericsson voorziet eind dit jaar 220 miljoen afgesloten 5G-abonnementen. Daarvan zijn er 175 miljoen, bijna tachtig procent, in China.

Volgens Ericsson zal 5G eind 2026 meer dan de helft van alle mobiele data voor zijn rekening nemen. Tegen die tijd moeten er 3,5 miljard 5G-abonnementen afgesloten zijn. Dat komt neer op vier van elke tien mobiele abonnementen. De cijfers komen uit het Ericsson Mobility Report.   

KPN-netwerk
Lees ook
KPN-netwerk vernieuwd: 5G en sneller 4G voor tweederde Nederland

Europa loopt achter

Een 5G-verbinding zorgt voor sneller en stabieler internet op mobiele apparaten. Naast snellere downloads en het streamen in hogere videokwaliteit kan de technologie ook gebruikt worden door bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s en robots.

5G zou de snelste opmars van alle mobiele technologieën tot nu toe hebben, aldus Ericsson. China trekt momenteel de kar, maar Noord-Amerika zou rap volgen. De Europese adoptie van 5G loopt nog wat achter omdat diverse landen de veiling van de frequenties hebben uitgesteld tijdens de coronacrisis.

Nederland

De Nederlandse overheid veilde in juli de eerste frequenties voor 5G. De drie grootste providers, KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo, telden samen ruim 1,2 miljard euro neer om van die frequenties gebruik te mogen maken.

De huidige 5G-verbindingen in Nederland zijn nog niet veel sneller dan 4G. Daarvoor is het wachten op de veiling van andere frequenties over enkele jaren. 

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl