Amazon onder vuur

Petitie tegen 'uitbuiting medewerkers door Amazon'

27 november 2020 23:58 Aangepast: 28 november 2020 00:00
Een medewerker van Amazon in de VS Beeld © Getty Images

Amazon moet stoppen met het uitbuiten van medewerkers en meer doen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wereldwijd vragen vakbonden aan parlementariërs om de petitie #makeamazonpay te ondertekenen.

In de petitie wordt Amazon opgeroepen om te zorgen voor betere werkomstandigheden en een redelijk loon voor werknemers. Daardoor zou het bedrijf ook de concurrentie niet meer oneerlijk benadelen.

Ook FNV roept de Nederlandse politiek dringend op om zich uit te spreken tegen het slechte werkgeverschap van Amazon.

Verder willen de vakbonden dat Amazon aandacht heeft voor het klimaat. Begin december zal de wereldwijde vabondskoepel UniGlobal alle politieke steunbetuigingen aanbieden aan Jeff Bezos, de topman van Amazon.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amazon-medewerkers plannen staking en protesten op Black Friday

Volgens vicevoorzitter van FNV, Tuur Elzinga, staan de commerciële successen van Amazon in schril contrast met de manier waarop het bedrijf omgaat met fundamentele aspecten van ‘fatsoenlijke’ bedrijfsvoering. Elzinga roept in een mail de Nederlandse politici op om aandacht te vragen voor "oneerlijke concurrentie, een verantwoord arbeidsvoorwaardenbeleid, het betalen van belastingen, de erkenning van vakbondsrechten en maatschappelijk verantwoord ondernemen".

FNV deed de oproep op Black Friday, de dag waarop winkels beginnen met de uitverkoop en dit jaar vooral bij online winkels voor grote drukte zorgt. Hoewel Amazon in Nederland nog niet zo groot is, is het volgens FNV wel nadrukkelijk aanwezig in het e-commercelandschap. Ze leveren vanuit twee Duitse distributiecentra en retourzendingen worden door Nederlandse transportbedrijven uitgevoerd.

Eerder dit jaar vroegen Europese vakbondsleiders om onderzoek naar Amazon te laten doen. Het gaat om een onderzoek naar het anti-vakbondsbeleid en het vermeend bespioneren van zowel eigen werknemers als van kritische politici. Dit initiatief werd gevolgd door een brief van 37 Europarlementariërs aan Amazon waarin opheldering werd gevraagd over deze praktijken.

De Europese Commissie stelde onlangs als voorlopige conclusie in een onderzoek naar Amazon dat het bedrijf zijn dubbele rol niet goed hanteert. Amazon is zowel zelf verkoper als marktplaats voor andere verkopers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Europese Commissie: 'Amazon misbruikt macht met dubbelrol'

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore