Ga naar de inhoud
Nog scherper

YouTube kan op sommige tv's nu 8K-video's afspelen

YouTube heeft zijn app voor Android TV een update gekregen, waardoor deze op televisies en settopboxen voortaan video's in de hogere 8K-kwaliteit kan afspelen. Nog lang niet iedere tv wordt echter ondersteund.

Dat staat in de update-omschrijving van de YouTube-app. Hoewel de meeste high-end televisies momenteel maximaal een 4K-resolutie ondersteunen, zijn de eerste 8K-tv's ook al op de markt. De 8K-resolutie heeft ongeveer vier keer meer pixels dan de 4K-resolutie en 16 keer meer dan full-hd. 

De update zorgt ervoor dat sommige van deze televisies voortaan ook deze 8K-beelden op YouTube kunnen afspelen. Daar kleven wel een aantal voorwaarden aan, zoals dat de televisie moet draaien op minstens Android TV 10. 

Ook moet het apparaat de hardware hebben om de AV1-videocodec te draaien. Deze gebruikt YouTube om beelden in hogere resoluties te draaien. En de tv moet uiteraard een 8K-display hebben.

Ook al op pc's

Het betekent dat nog lang niet alle 8k-televisies op dit moment de nieuwe functie kunnen gebruiken, maar YouTube zet hiermee een grote stap richting de uiteindelijk bredere ondersteuning van de hogere resolutie. De videosite biedt sinds 2015 al de mogelijkheid om beelden in 8K te uploaden, maar die waren toen alleen vanaf krachtige pc's af te spelen.

Hoewel de resolutie van een 8K-televisie hoger ligt, raden experts vooralsnog een beeld met 4K-resolutie aan. Deze displays zouden qua kleur en ververssnelheid nog voorlopen op de scherpere beeldschermen.

Opmars 8K vertraagd 

Het aanbod aan 8K-content komt nog bijna niet op gang en door de coronacrisis lijkt de ontwikkeling verder te vertragen. De Olympische Spelen in Tokio hadden afgelopen zomer een belangrijk moment voor 8K moeten worden met 8K-uitzendingen.

Ook zijn minder consumenten door de coronacrisis bereid de hogere prijzen voor 8K-tv's te betalen, stelt marktonderzoeker ABI Research. "De hoge kosten en het gebrek aan goede 8K-content zal de opmars van 8K vertragen." De 8K-tv's zijn nog duizenden euro's duurder dan de populaire 4K-tv's.

Volgens ABI Research zullen 8K-tv's komend jaar nog maar 1 procent van de wereldwijde tv-markt uitmaken.