Wereldwijde staking

Amazon-medewerkers plannen staking en protesten op Black Friday

26 november 2020 20:39 Aangepast: 26 november 2020 20:42
De omzet van Amazon steeg met 40 procent en de winst verdubbelde. Beeld © Getty

Medewerkers van webwinkelgigant Amazon gaan aankomende vrijdag protesteren en staken. Daarbij gaat het ook om personeel van distributiecentra die producten naar Nederland sturen.

Dat laat de organisatie verantwoordelijk voor het protest weten aan Vice. Met de stakingen protesten hoopt het personeel de werkgever te overtuigen om personeel dat deel wil worden van een vakbond niet tegen te werken.

Ook roepen de demonstranten het bedrijf op om te stoppen met belastingontwijking en groener te gaan werken. Uit rapporten van Greenpeace blijkt al jaren dat Amazon één van de meest milieu-onvriendelijke techbedrijven ter wereld is.

De stakers en demonstranten werken voor Amazon vanuit Brazilië, Mexico, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk, België, Duitsland, Luxemburg, Italië, Polen, India, Bangladesh, de Filipijnen en Australië.

Invloed op Nederlandse leveringen

De stakingen in Duitsland en België kunnen invloed hebben op het leveren van pakketjes in Nederland. Hier staat geen distributiecentrum van het bedrijf, wat betekent dat al onze bestellingen uit deze landen komen. Vooral Duitsland speelt daar een grote rol in.

Bij de Duitse distributiecentra zullen 3.000 mensen het werk neerleggen, verspreid over zes locaties.

Dat komt voor Amazon op een slecht moment. Tijdens Black Friday stunt de webwinkel net als concurrenten met prijzen, in de hoop mensen te motiveren grootschalig in te kopen voor de feestdagen.

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van