Privacy

'Temperatuurmeting werknemer schendt privacywet'

26 november 2020 17:18 Aangepast: 26 november 2020 18:01
Beeld © Getty

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft twee grote bedrijven onderzocht die de temperatuur van hun personeel meten vanwege het coronavirus. Beide bedrijven overtraden volgens de toezichthouder hiermee de privacywet AVG.

Uit het onderzoek is gebleken dat de twee onderzochte werkgevers, waaronder een multinational, de gezondheidsgegevens verwerken van hun werknemers. Dat was op basis van de AVG bij deze bedrijven niet toegestaan. Om welke bedrijven het gaat, is niet bekendgemaakt.

Lichaamstemperatuur is een persoonsgegeven als de temperatuur te herleiden is tot een specifiek persoon, en dat was bij beide organisaties het geval. Zij konden achterhalen wie een normale of een te hoge temperatuur heeft. De lichaamstemperatuur is ook een gezondheidsgegeven, waarvoor in de privacywet strengere regels gelden. Het verwerken van bijzondere persoonsgegevens is meestal verboden. Een mogelijke uitzondering geldt als iemand uitdrukkelijke toestemming geeft, wat een van de twee bedrijven deed - toch was die toestemming volgens de AP niet geldig.

Onder druk gezet voelen

De vicevoorzitter van de AP, Monique Verdier, zegt dat mensen in vrijheid toestemming moeten kunnen geven en dat werknemers zich vaak onder druk gezet zullen voelen om die toestemming te geven. Die toestemming zou dus ook geen nadelige gevolgen mogen hebben, maar bij het bedrijf dat om toestemming vroeg mochten weigerende werknemers niet naar binnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Temperatuurmeting bij de ingang tegen corona - maar wat als je net moest rennen?

De AP zegt al snel na de uitbraak van het virus veel vragen en klachten te hebben gekregen over temperatuurmetingen in onder meer de horeca, winkels, fabrieken en kantoren. De AP besloot zich vervolgens vooral te richten op het opmeten van lichaamstemperatuur op de werkplek.

Verdier: "De AP begrijpt dat werkgevers maatregelen willen nemen om de risico’s van het coronavirus te beperken, maar de maatregelen moeten wel binnen de grenzen van de wet blijven. Werknemers zijn niet altijd in de positie om de meting te weigeren. Daarom heeft de AP besloten hier onderzoek naar te doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Apple gaat temperatuur bezoekers van winkels meten

Bright blok

Volg Bright voor meer tech en gadgets op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van