Bright Review

Welke stofzuiger werkt het beste?

30 november 2020 10:00 Aangepast: 30 november 2020 16:33

Hoe zuig je je huis het beste en het snelst? Met een robot-, steel- of sledestofzuiger? Merijn Doggen testte drie soorten stofzuigers voor Bright.

De keuze voor een nieuwe stofzuiger is groter dan ooit. Een enorm aanbod aan merken was er altijd al. Maar nu kan je ook kiezen uit een ruim aanbod robotstofzuigers en zuigers met accu en zonder stekker.

Ik ging aan de slag met een klassieke sledestofzuiger met snoer en zak van Miele, de C3 Diamond om precies te zijn, de Neato D4-robotstofzuiger en de Samsung Powerstick Jet. Alle drie de stofzuigers worden in de meeste online reviews geroemd. Goed spul dus, maar welke vormfactor is het beste?

Even voorstellen

Miele C3 Diamond Ecoline (€229)

Sledestofzuiger met snoer en stofzak.

 • vermogen 550 watt
 • opvangbak/zak 4,5l
 • geluid 76 dBA
 • gewicht 7,2 kg

Samsung Powerstick Jet 90 (€699)

Steelstofzuiger met accu en opvangbak

 • vermogen 550 watt
 • opvangbak/zak 0,5l
 • geluid 86 dBA
 • gewicht 2,8 kg

Neato D4 (€399)

Robotstofzuiger met accu en opvangbak

 • vermogen 61 watt
 • opvangbak/zak 0,7l
 • geluid 69 dB
 • gewicht 3,35kg

De snelle klus

In mijn gezin valt er vaker eten op de vloer dan ik zou willen en we hebben dan wel een kat in huis die graag muizen vangt. Liever heb ik ze niet in huis dus na het eten gaat even de stofzuiger (soms trouwens ook de kruimeldief) onder de tafel door. Bij de Miele is dat best wel een gedoe. Het apparaat is groot en lomp, het snoer moet worden uitgerold en in het stopcontact worden gestoken. Het voelt allemaal niet 21e eeuws, maar hij zuigt wel al het vuil tussen de planken uit.

De Samsung Powerstick Jet pak je van zijn oplaadstation en gaat gelijk aan het werk. Hij maakt wat lawaai, maar de klus is rap geklaard en je hangt hem zo terug aan de lader. Het gaat net zo snel als een bezem pakken, maar dan zonder dat je blik en veger nodig hebt om de bijeengeveegde kruimels op te ruimen de prullenbak.

De Neato is handig, maar het ligt erg aan de situatie. Ga je na de lunch de deur uit dan is het apparaat met een druk op de knop of een commando in de app zo aan het werk gezet. Blijf je thuis dan baal je, want hij is traag en ik kan hem niet vertellen alleen onder tafel schoon te maken, nee hij doet gelijk de hele kamer. Bovendien blijft er nog wel eens wat tussen de planken op de vloer liggen.

Nee, voor de snelle klus is de steelstofzuiger de beste optie.

Het wekelijkse rondje

Het gehate wekelijkse rondje stofzuigen kan je het beste maar zo leuk mogelijk voor jezelf maken. Alle kamers door, boven en beneden en de trap. Nou, de Miele is een beest en klaart dat klusje met gemak, maar het is ook onhandig navigeren met die stofzuiger die achter je aanslingert en achter dingen blijft haken. Op de trap is het ronduit zwaar. En je moet natuurlijk goed letten op de stopcontacten die je gebruikt.

De Samsung Powerstick Jet, heeft genoeg accucapaciteit om een dik halfuur te zuigen. Dat aantal minuten loopt rap terug als je hem in de hoogste stand gebruikt, maar die heb je nauwelijks nodig. De roterende borstel veegt het vuil op. Het enige waar hij moeite mee heeft, is de goedkope kokosmat bij mijn achterdeur waar veel vezels tegelijkertijd van loskomen. Die komen soms met z’n alle tegelijk niet het afvalbakje in.

Redelijk briljant zijn dan weer de haakjes waar lange haren achter blijven hangen als je de roterende borstel wil schoonmaken. In één keer zijn de haren van de borstel afgehaald. Het dweilstuk wat je er optioneel bij kan bestellen is handige voor korte dweilbeurten waar je geen hele emmer voor wilt vullen, zoals de vloer van het toilet en de badkamer.

De Neato-robotzuiger is prima voor je wekelijkse rondje, maar wel met de franse slag. Het ergste vuil is weg. Maar even een plintje meenemen of een spinnenweb opruimen, is er niet bij. Ook moet je kamer opgeruimd zijn; speelgoed, kabels en kranten aan de kant, anders heb je een probleem. Over de trap hoef ik niet te beginnen en als je hem de bovenste verdiepingen ook wil laten zuigen is een oplaadbeurt tussendoor nodig en je moet hem zelf even boven neerzetten. Maar dat moet met de andere twee zuigers ook. Vergeet trouwens niet het kleine opvangbakje te legen na iedere schoonmaakbeurt, anders heb je de volgende keer niets aan dit robotje.

Ook hier komt de steelstofzuiger er als beste uit. Wil je zelf minder tijd kwijt zijn aan zuigen, dan is de robotstofzuiger ook een goede optie.

De grote schoonmaak

De Miele heeft alle hulpstukken om je hele huis grondig schoon te maken. Tussen de kussens op de bank zuigen, de plinten meenemen of bovenop kasten het stoffen, no problem. Bovendien houdt deze stekkerzuiger het eeuwig vol, tot de zak vol is. Hij blijft natuurlijk groot en onhandig in het manoeuvreren, maar daarvoor krijg je een verzekering op een goed resultaat terug.

Maar de accuzuiger van Samsung geeft je hetzelfde resultaat. Ook hier zijn alle hulpstukken die je maar nodig hebt aanwezig, zelfs eventuele dweilborstels dus. Het voordeel is dat hij lichter is en geen snoer heeft. De opvangbak is niet zo groot als een stofzuigerzak, maar is makkelijk te legen waarna je snel verder kunt. Het enige probleem dat je kan krijgen is dat je net als bij elektrische auto’s af en toe denkt: ‘Ik hoop maar dat de accu het haalt’, maar in de praktijk heb ik de accu nooit leeg gekregen.

De robotzuiger is niet geschikt voor de grote schoonmaak. Mooier kan ik het niet maken.

Ook hier zou ik gaan van de steelstofzuiger, tenzij je een heel groot huis hebt. Al kan je ook een extra accu voor de steelstofzuiger overwegen voor die extra vierkante meters.

Conclusie

Twee van de drie stofzuigers hebben wat mij betreft echt een duidelijke meerwaarde. De derde is inmiddels ingehaald door de andere twee wat betreft functionaliteit. Het is alleen de prijs (ca. €200) die deze optie nog interessant maakt, want de Miele is het goedkoopst. Ook is de Miele bewezen technologie. Het is een stofzuiger waar je 10 tot 15 jaar mee kan doen. De Neato en Samsung moeten dat nog maar bewijzen, maar wat een genot is het om met die apparaten te werken. Dat komt echter wel met een prijs. De Neato D4 connected kost 319 euro en de Samsung Powerstick die ik testte kost 699 euro (€829 incl. dweilopzetstuk), maar er zijn ook goedkopere sets verkrijgbaar en natuurlijk zijn er ook concurrenten als Dyson en AEG met dit soort sets.

Duidelijk is dat de steelstofzuiger met accu de toekomst heeft. Het gemak van een kruimeldief die je even snel kan pakken in combinatie met de power van een gewone stofzuiger. De robotstofzuiger is vooral een leuke extra die tussendoor.

Merijn Doggen, presentator Bright

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Review: robotstofzuiger en dweilrobot werken samen

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van