Emulatie

Ontwikkelaar brengt stiekem Xbox-app uit die oude games afspeelt

25 november 2020 21:14 Aangepast: 25 november 2020 21:18

Een ontwikkelaar heeft via een omweg een app voor de Xbox uitgebracht waarmee klassieke games voor bijvoorbeeld de Nintendo GameCube, Sega Mega Drive en PlayStation 2 afgespeeld kunnen worden.

Dat meldt Ars Technica. Het gaat om een aangepaste versie van de populaire emulatie-app RetroArch, met daarin software om games voor meerdere oude spelcomputers af te spelen.

Microsoft staat het distribueren van dergelijke emulatie-apps niet toe, omdat ze doorgaans worden gebruikt om illegaal gedownloade games af te spelen. Eerder glipten vergelijkbare apps in de Microsoft Store, waarna ze snel weer werden gewist.

'Privé'

De maker van de Xbox-versie van RetroArch heeft een privéversie in de Store uitgebracht, die via een link gedownload kan worden door iedereen die is goedgekeurd. Bij privé-apps hoeft Microsoft niks goed te keuren voordat ze op deze manier worden verspreid.

In werkelijkheid is er weinig privé aan de app: de maker heeft inmiddels 1.500 mensen toestemming gegeven hem te downloaden en is nog bezig.

De Xbox-app werkt zowel op de Xbox One als de Xbox Series-spelcomputers. Op de nieuwste hardware is de app in staat om games voor GameCube, Dreamcast en PlayStation 2 grotendeels vloeiend af te spelen.

Speciaal account

Xbox-bezitters kunnen al langer RetroArch op hun spelcomputers installeren, maar dan moeten ze een speciaal ontwikkelaarsaccount van rond de 15 euro kopen. Ook moet de console in een speciale modus worden geschakeld wat iedere keer ruim vijf minuten duurt.

De nu verspreide app werkt in de gewone Xbox-omgeving, wat hem makkelijker in gebruik maakt. Het is echter waarschijnlijk dat Microsoft deze omweg op korte termijn zal blokkeren.

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore