Black Friday

Een op drie verrast door extra douanekosten bij kopen buiten EU

26 november 2020 09:17 Aangepast: 26 november 2020 09:24

Drie op de tien Nederlanders die iets bij webwinkels buiten de EU bestelde, is daarna opgeschrikt door onverwachte extra kosten bij de Douane. Rond Black Friday waarschuwt de Douane voor deze hogere kosten.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de Douane onder meer dan duizend Nederlanders uitvoerde.

Op pakketjes uit bijvoorbeeld China of de Verenigde Staten kunnen extra kosten worden gerekend. Op een product duurder dan 22 euro moet soms nog BTW worden gerekend en bij prijzen hoger dan 150 euro gelden invoerrechten. Die moeten dan aan de deur worden betaald bij levering.

Van de respondenten zegt twee op de tien dat ze één keer door zulke onverwachte kosten werden verrast. Eén op de tien respondenten gebeurde dat zelfs meerdere keren.  

'Deal blijkt niet zo voordelig'

De Nederlandse Douane waarschuwt voor deze hogere kosten nu rond Black Friday meer bestellingen worden gedaan. "Bevindt de webwinkel zich buiten de EU? Houd er dan rekening mee dat je mogelijk extra kosten betaalt. Voor je het weet blijkt die mooie deal lang niet zo voordelig", stelt de Douane.

Ongeveer twee derde van alle Nederlanders bestelt wel eens iets vanuit buiten de Europese Unie. Uit onderzoek blijkt dat een zesde van de Nederlanders dit vaker verwacht te doen op Black Friday.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zo scoor je de beste Black Friday-deal: 'Pas op voor nepaanbieding'

Mannen gevoeliger voor Black Friday-deals

Mannen blijken rond kortingfestijn Black Friday gevoeliger voor aanbiedingen van niet-EU-webshops. Eén op de vijf mannen geeft aan tijdens Black Friday vaker buiten de EU te webshoppen, tegenover één op de zeven vrouwen.

De Douane waarschuwt ook dat er namaakproducten tussen de Black Friday-deals kunnen zitten. "Niet alles wat van ver komt, is oké. Koop bijvoorbeeld geen namaak, want nepartikelen invoeren in Europa is verboden."

Nederlanders die shoppen buiten de EU kopen het vaakst deze producten:

Elektronica en gadgets (49,1%)

Kleding, schoenen, tassen, accessoires (40,1%)

Hobby en/of knutselspullen (35,6%)

Speelgoed en spellen (14,9%)

Mondkapjes en/of desinfecterende handgel (11,2%)

Huishoudelijke apparatuur (7,5%)

Cosmetica (7,1%)

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van