Bright-reviewer Rutger Middendorp probeerde een slimme beveiligingscamera die mensen kan herkennen, 4K-beelden maakt en die kan opslaan zonder abonnement. En dat voor maar 130 euro.
Eerder testten we al een een camera van Reolink. De Argus PT van 150 euro. Die deed het (zeker voor zijn prijs) verrassend goed. Het prijsverschil met duurdere camera's leek met name te zitten in de kwaliteit van de ophangbeugel. De outdoor camera RLC 810 A die we nu bespreken is een apparaat voor de meer professionele gebruiker, maar is ook betaalbaar voor de opties die hij aan boord heeft.
De RLC 810 A is een zogenaamde Power Over Ethernet (POE) camera. Hij kan stroom, internet en beeld doorgeven via dezelfde kabel als je hem aansluit op een switch die POE ondersteunt of op een Network Video Recorder (NVR). In een systeem met meerdere camera's is de installatie van zo'n camera eenvoudig, omdat je slechts één kabel hoeft te trekken en met zo'n NVR alle beelden op één plek binnen krijgt.
Opslaan van de beelden kan op een NVR, maar ook op een SD-kaartje in de camera zelf. Met de maximale 256 gb kun je een kleine honderd uur opnemen. Dat betekent dus wel dat als je fiets uit je tuin gejat is, je dat binnen 4 dagen opgemerkt moet hebben. Anders heb je de beelden niet meer.
Prima beeld voor deze prijs
Het beeld is 4K en 's nachts zorgen infrarood-leds voor prima zwart-wit beeld met relatief weinig ruis. Vergeleken met camera's van rond de 200 euro van Arlo of Google is dat indrukwekkend. Serieus verschil zie je eigenlijk pas met een camera als de Google Nest IQ Outdoor Camera. Maar die is drie keer zo duur.
Voor thuisgebruik is het handig dat je Google Assistant kunt vragen om het beeld op je Google Nest Hub of Chromecast te toveren als je even mee wilt kijken. Natuurlijk kun je ook in een app voor Android of iOS live meekijken of eerder opgeslagen beeld terugkijken.
Herkenning
De killerfeature is de 'Smart Detection'. De camera kan onderscheid maken tussen bewegende mensen, auto's en andere dingen. In plaats van 100 meldingen per dag op je telefoon omdat er een boom in de wind beweegt krijg je er nu nog twee, als er daadwerkelijk mensen op je oprit staan.
Je moet daarvoor wel een handige plek hebben om de camera op te hangen. Eentje waarbij de aanwezigheid van een auto of persoon werkelijk de moeite van het melden waard is. Het is mogelijk om bepaalde gebieden binnen het zicht van de camera te negeren, maar omdat je een camera meestal niet op het huis van de overbuurman op kan hangen, is een beetje spotten voor aanschaf wel belangrijk.
Conclusie
Voor 130 euro heb je een indrukwekkende POE-camera die je (mits op de juiste plaats opgehangen) zinvolle beveiliging kan geven. Of je gelooft dat je privacy voldoende gewaarborgd is bij apparaten als deze, is een tweede vraag.
Rutger Middendorp

Bright is verhuisd naar Bright.nl
Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.
Kijk ook onze video's op YouTube.
En luister onze podcast.