Tegen epilepsie

TikTok gaat waarschuwen voor video's met lichtflitsen

24 november 2020 16:03

TikTok voegt binnenkort een waarschuwing toe aan video's met lichtflitsen die onder meer epileptische aanvallen kunnen veroorzaken. Ook komt er een optie om zulke video's niet meer te zien.

De functies worden de komende weken uitgerold. TikTok heeft de afgelopen maanden samengewerkt epilepsie-organisaties in de VS, Canada, Europa, Japan en Zuid-Korea. Het resultaat is een tweetal functies die TikTok toegankelijker en veiliger moeten maken voor mensen met epilepsie of een andere lichtovergevoeligheid.

Wie TikTok de komende weken opent, krijgt bij een video met bijvoorbeeld lichtflitsen een beeldvullende melding. Die waarschuwt voor de gevaren voor epileptici, en geeft de opties om de video alsnog te bekijken, of over te slaan.

Instelling

Als de video wordt overslagen, geldt dat ook voor alle volgende video's die een epileptische aanval kunnen veroorzaken. Gebruikers kunnen die instelling handmatig in- en uitschakelen in de toegankelijkheidsinstellingen van TikTok.

Eerder kwam TikTok al met een waarschuwing bij het maken van video's: als er veel lichtflitsen te zien zijn, krijgt de maker de melding dat zijn of haar video mogelijk een epileptische aanval kan veroorzaken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Tijd besteed aan TikTok verdubbeld onder Nederlandse jongeren'

Epileptische journalist aangevallen

TikTok kwam begin dit jaar nog in opspraak vanwege de 'seizure challenge'. Gebruikers daagden elkaar uit om een epileptische aanval te imiteren, terwijl ze dansten op muziek van Juice WRLD. Die overleed eind 2019 aan een ogenschijnlijk epileptische aanval. Later bleek een mix van verdovende middelen de oorzaak van het overlijden van de 21-jarige rapper.

In 2016 werd New York Times-journalist Kurt Eichenwald aangevallen via een tweet met een flitsende geanimeerde gif-afbeelding. Eichenwald kreeg een aanval, en klaagde de afzender van de tweet aan. In september van dit jaar won Eichenwald de rechtszaak tegen die man. Er loopt ook nog een strafzaak over de tweet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Hackers sturen flitsende beelden naar twitteraars met epilepsie

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van