Openbaar vervoer

Sensoren meten of treinreizigers 1,5 meter afstand houden

24 november 2020 15:26 Aangepast: 24 november 2020 15:31
Beeld © ANP

Spoornetbeheerder ProRail meet met sensoren of reizigers 1,5 meter afstand houden van elkaar op het station Utrecht Centraal.

Samen met de Technische Universiteit Eindhoven wordt met de sensoren onderzocht hoe het gedrag van de mensen op het station is veranderd sinds het uitbreken van de coronacrisis. Zo kunnen nieuwe knelpunten op de stations worden herkend.

"Met betere informatie kunnen we betere stations ontwerpen, gerichter gaan communiceren naar onze reizigers en pilotprojecten op het station evalueren," zegt Frank van Schadewijk, loopstroomdeskundige bij ProRail. "Zo zijn we bezig met hightech oplossingen, zoals realtime informatie over drukte en automatische speakers, om de doorstroming op het perron te verbeteren." Hij verwacht dat de inzichten ook na de coronapandemie van pas kunnen komen.

Software 'herkent' gezinsleden

De onderzoekers stonden wel voor een lastige opgave rond leden van hetzelfde huishouden. Die hoeven immers geen afstand tot elkaar te houden. "We ontwikkelden een algoritme dat heel precies én realtime mogelijke familie-achtige groepen kan herkennen," zegt onderzoeker Alessandro Corbetta van de TU Eindhoven. Het algoritme zou snel en makkelijk schaalbaar zijn en heeft maar weinig rekenkracht nodig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Slimme sensoren helpen bij de bouw van deze enorme sluis

Bestaande sensoren

De sensoren die voor het onderzoek worden gebruikt, hangen al sinds 2017 boven het perron van spoor 5 op Utrecht Centraal. De looppaden van reizigers worden er anoniem mee gevolgd.

Dat gebeurt door een ‘diepte-vingerafdruk’ te maken, waarbij in een fractie van een seconde wordt bekeken hoe hoog iemands hoofd, schouders, armen en benen zitten. Dat is voldoende om voetgangers te identificeren en hun trajecten te bepalen en zou volgens de onderzoekers de privacy waarborgen.

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van