Sociale media

Twitter toont waarschuwing bij like voor misleidende tweet

24 november 2020 13:28 Aangepast: 24 november 2020 15:46

Twitter laat onder misleidende tweets al waarschuwingen zien en toont meldingen voordat je die kan retweeten. Die melding wordt nu uitgebreid naar likes.

Wie een tweet met misleidende informatie wil liken, krijgt voortaan een extra melding te zien, meldt Twitter. Dat was al langer het geval bij het retweeten of quote-tweeten van tweets met zo'n melding. Daardoor is het aantal quote-tweets met misleidende informatie met 29 procent afgenomen, zegt Twitter.

Onder berichten over onder meer de Amerikaanse verkiezingen en het coronavirus staat in blauwe meldingen 'dit is omstreden' of 'this is disputed'. Wie op de melding drukt, krijgt de feiten te zien. Zulke meldingen staan bijvoorbeeld onder tweets van de Amerikaanse president Trump, die beweert de verkiezingen niet verloren te hebben.

Algoritmes

De algoritmes van sociale media zoals Twitter zijn vaak zo afgesteld, dat berichten met veel likes en retweets aan een breder publiek worden voorgesteld. De algoritmes kijken daarbij meestal niet naar de inhoud, waardoor misleidende berichten makkelijk een groot bereik kunnen krijgen.

De topmannen van Facebook en Twitter moesten onlangs voor het Amerikaanse Congres verschijnen, om te verantwoorden wat zij doen in de strijd tegen misleidende berichten en de manipulatie van de verkiezingen.

Volg Bright op Twitter voor meer tech-nieuws

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twitter gaat presidentiële accounts overdragen aan Biden

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van