Ga naar de inhoud
Drones

Rijkswaterstaat zet autonome drones in bij incidenten

Beeld © Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft maandag een nieuw gebied in gebruik genomen langs de Waal waar met autonoom vliegende drones incidenten op het water vanuit de lucht in kaart kunnen worden gebracht.

Tussen Tiel en Nijmegen testen Rijkswaterstaat en hulpdiensten de drones boven de rivier.

De drones worden voorgeprogrammeerd, waardoor ze met een klik op de kaart zelfstandig naar de gewenste locatie kunnen vliegen terwijl ze eventuele obstakels onderweg kunnen vermijden. Bij aanvaringen, drenkelingen, brand aan boord van een schip en afgevallen ladingen brengen ze direct de situatie met beelden vanuit de lucht in kaart, zodat hulpdiensten snel kunnen handelen.

Kostenbesparing en beter voor milieu

De inzet van de drones leidt volgens Rijkswaterstaat tot minder milieuschade, minder hinder van de scheepvaart en tot kostenbesparingen. Uiteindelijk wil Rijkswaterstaat de drones in meer gebieden inzetten.

Nieuwe
Lees ook
Nieuwe drone vliegt voor politie op eigen houtje naar ongeluk

Minister ziet meerwaarde

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) is blij met de innovatie. "Drones nemen ons gevaarlijk werk uit handen en komen op plekken waar mensen niet kunnen komen. Ze maken zichtbaar wat wij niet kunnen zien en bewijzen keer op keer hun meerwaarde voor specifiek werk", zegt zij.

Onlangs maakte de politie bekend meer te investeren in de inzet van drones. Eerder deze maand werd een schipper door een politiedrone betrapt op varend ontgassen van zijn ladingtanks op de Waal.

Politie
Lees ook
Politie gaat tientallen extra drones kopen
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl