Ga naar de inhoud
Bright Review

Welke luchtreiniger werkt het beste?

Luchtreinigers zijn niet aan te slepen. Dat heeft alles te maken met het coronavirus. In deze video testen we drie populaire luchtreinigers, van AEG, Dyson en Xiaomi. We meten hoe goed ze de lucht in een kamer zuiveren.

Luchtreinigers zijn simpele apparaten die één belofte hebben: de lucht in je huis filteren van allerlei kleine stofjes. Van schimmels tot bacteriën en van uitlaatgassen tot stukjes tapijt die door de lucht zweven. Maar misschien wel het belangrijkste argument in deze tijd: virussen.  De apparaten worden sinds de coronacrisis veel beter verkocht. Bol.com zegt tussen maart en oktober 93 procent meer luchtreinigers te hebben verkocht dan in die periode vorig jaar. 

Hoe werkt een luchtreiniger?

In de basis werkt elke luchtreiniger hetzelfde: ze zuigen lucht aan, halen die 'vieze' lucht door een filter en blazen de schone lucht weer uit. In de filters blijven vieze stofjes inhangen. Dit kunnen ze ook echt allemaal. 

Het grote verschil zit in het soort filters dat je gebruikt en hoe groot de ruimte is die je luchtreiniger kan schoonmaken. Een veelgehoorde klacht is dat een luchtfilter alleen de lucht om het apparaat filtert en zo een bubbel van schone lucht creëert, terwijl de rest van de kamer ‘vies’ blijft.

Wat kan zo'n apparaat filteren?

Luchtreinigers kunnen fijnstof en in sommige gevallen ook ultra fijnstof uit de lucht halen.

Fijnstof zijn deeltjes tussen 10 en 0,1 micrometer, denk aan:

  • 10µm; Pollen en allergenen
  • 5,0µm; Bacteriën en schimmelsporen
  • 2,5µm Industriële uitlaatgassen
  • 0,1µm: Zeer fijne deeltjes

En dan heb je nog ultrafijnstof, dat bestaat onder andere uit:

  • Formaldehyde-deeltjes:  verf, luchtverfrissers, speelgoed of meubels
  • Ozon; Huishoudelijke luchtjes en kookdampen
  • Benzeen en vluchtige organische stoffen: Schoonmaakproducten en geurkaarsen
  • Stikstofdioxide: gaskachels en uitlaten van auto's

Haalt een luchtreiniger virussen uit de lucht?

Virussen zijn zo’n 0,02 micrometer groot, de een iets groter, de ander wat kleiner, zoals Covid-19. Ze vallen onder de zeer fijne deeltjes. Als ze in een aerosol zitten (een kleine spetter) dan zijn ze iets groter en makkelijker af te vangen. Een HEPA-filter zou virussen uit de lucht moeten kunnen halen. Dus ja, je vermindert het aantal virusdeeltjes door een goede luchtreiniger te gebruiken in je eigen huis. 

Maar wees je ervan bewust dat je huis dan niet virusvrij wordt gemaakt door je reiniger. Als je virus op je lichaam hebt, je handen bijvoorbeeld, kan je nog steeds besmet raken. Dus ook je handen blijven wassen als je buiten bent geweest en zo min mogelijk bezoek ontvangen.

Een luchtreiniger in je huis is er wat betreft het virus vooral voor je gemoedsrust. Als het je rustig maakt dat er minder virusdeeltjes door de lucht zweven dankzij zo'n reiniger: go for it. Maar je kunt nog steeds gewoon ziek worden.

En dan nog een ding: ondanks luchtreinigers in je woning is het nog steeds goed om te ventileren. Het is geen vervanger. Bij ventileren zorg je voor verse lucht en geef je de CO2 die wij mensen uitstoten de kans om je huis te verlaten. Luchtreinigers zijn geen bomen en zetten CO2 niet om in verse zuurstof.

Drie luchtreinigers getest

Bright heeft drie populaire luchtreinigers getest. De Xiaomi Air Purifier 3H (€149,95), de AEG AX91-604 (€450) en de Dyson Pure Hot+Cool Cryptomic (€699). In onze video leggen we de verschillen tussen de machines uit en zie je hoe ze het er vanaf brengen. 

Bekijk de video en laat een reactie achter.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl