Elektrische auto's

Belgische onderzoekers hacken sleutel van Tesla Model X

23 november 2020 15:38 Aangepast: 23 november 2020 15:53

Onderzoekers van de KU Leuven zijn erin geslaagd om de digitale sleutel van de Tesla Model X te hacken.

De onderzoekers van de universiteit konden de beveiliging van de auto omzeilen, de controle van de wagen overnemen en ermee wegrijden. Inmiddels heeft Tesla een software-update uitgebracht om de problemen op te lossen.

De Tesla Model X, in Nederland verkrijgbaar vanaf 89.000 euro, werkt met een sleutel met afstandsbediening die automatisch ontgrendelt als de sleutel in de buurt van de wagen komt. Dat werkt via Bluetooth Low Energy (BLE): Bluetooth-signalen die door de auto worden opgevangen.

Na een paar minuten

De signalen worden opgepikt door het toestel dat het veiligheidsmechanisme van de Tesla controleert, de Electronic Control Unit (ECU). Het lukte het onderzoeksteam om de software die de verbinding maakt met de ECU te manipuleren, zodat ze het toestel konden doen geloven dat zij de juiste sleutel hadden. Daarna duurde het maar een paar minuten om de auto te stelen.

Ethische hackers kregen vergoeding

Het is niet de eerste keer dat de Leuvense onderzoekers een Tesla hackten. Twee jaar geleden lukte dat ook al bij de Tesla Model S.

Tesla betaalde de ethische hackers een vergoeding. Het bedrijf heeft ondertussen een update van zijn sleutelsoftware uitgebracht. De onderzoekers raden Tesla-bezitters aan de update zo snel mogelijk te installeren als ze dat nog niet hadden gedaan. 

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van