Elektrische fietsen

Opmars snelle e-bike: aantal speed-pedelecs in 3 jaar verdubbeld

23 november 2020 08:55 Aangepast: 23 november 2020 09:03

E-bikes die sneller kunnen rijden dan 25 kilometer per uur worden almaar populairder en daar heeft de coronacrisis geen verandering in gebracht.

Nederlanders hadden begin juli bijna een kwart meer elektrische fietsen in hun bezit dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In totaal rijden in Nederland ruim 21.000 van deze zogenoemde speed-pedelecs rond, een verdubbeling ten opzichte van drie jaar geleden. Ook in de eerste helft van de coronacrisis haalden steeds meer Nederlanders een snelle e-bike in huis. "In deze cijfers is geen effect van de coronacrisis zichtbaar", aldus de statistici.

Speed-pedelecs zijn vooral in trek bij mensen van middelbare leeftijd. Het gros van de eigenaren is tussen de 45 en 65 jaar oud. Daarmee zijn ze jonger dan de bezitters van e-bikes die trapondersteuning bieden tot een snelheid van 25 kilometer per uur.

Snelle elektrische fietsen zijn relatief gezien het populairst in Utrecht, Gelderland en Groningen. In deze regio's staan de meeste speed-pedelecs per 100.000 inwoners geregistreerd.

Het grootste deel van de speed-pedelecs zijn in bezit van een particuliere eigenaar (92 procent), de rest staat geregistreerd op de naam van een bedrijf.

De regels voor speed-pedelecs

- Trapondersteuning tot 45 km/u

- Verplicht een helm op

- WA-verzekering verplicht 

- Bromfietskenteken 

- Houden aan dezelfde verkeersregels als bromfietsen 

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van