Lidl

Slimme lamp voor een prikkie te koop, maar werkt-ie ook?

21 november 2020 17:40 Aangepast: 23 november 2020 08:50
Tim heeft veel slimme technologie in huis Beeld © EditieNL

Lichtschakelaars, waarvoor hebben we ze nog nodig? Tegenwoordig hebben veel merken een eigen slimme lamp op de markt. Zo komt Lidl volgende week met een complete smart home-collectie waaronder slimme lampen. Maar werken dat soort goedkope varianten ook?

Tim Seerden is lyrisch over de opkomst van slimme apparaten. Hij heeft zijn huis ermee volhangen. Niet alleen de lampen en speakers, maar ook de tv, airco, verwarming en afzuigkap reageren op zijn spraakcommando's.

Sfeerverhogend

"Het is zo fijn dat ik het licht vanuit bed uit kan doen, om maar een voorbeeld te noemen. En dat ik de afzuigkap uit kan zetten als ik al met m'n bord op de bank zit. Daarnaast kan alles van kleur veranderen. Dat werkt sfeerverhogend."

Hij is niet anders meer gewend. "Soms kom ik bij iemand thuis en moet ik ineens allemaal schakelaars indrukken. Ik kan me niet voorstellen dat ik daar zelf ooit weer aan begin."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Weinig animo voor eten bestellen via slimme speaker'

Tim heeft zowel dure als goedkope producten in huis. "Ik heb bijvoorbeeld een LED-strip van Action. Daaraan merk ik toch dat hij anders is. De kleuren zijn niet hetzelfde als die van Philips."

Veel soorten

Op het gebied van slimme lampen is Philips de grote voorloper. Maar inmiddels kun je ze ook bij Ikea, Action, Hema en Lidl scoren.

Prijsvergelijking slimme lampen

Bij Action scoor je een slimme lamp voor 6,95 euro. HEMA is iets duurder: daar kost-ie 12 euro. Bij Lidl ben je 15,99 euro kwijt, terwijl je bij Ikea 25,95 euro betaalt. Voor een echte Philips Hue moet je iets dieper in de buidel tasten: die kost 59,99 euro.

Maar wat merk je van dat prijsverschil? "Bij de goedkopere merken zie je vaak dat het product wel werkt, maar niet altijd even snel en goed", vertelt techjournalist Bram van Dijk van Bright. "De slimme lampen van Action hebben bijvoorbeeld een bewegingssensor die pas na een paar seconden werkt. Dan ben je bijna de kamer alweer uit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Getest: de slimme lampen van de Action

Hij test voor EditieNL de Philips Hue-lamp en de nieuwe lamp van Lidl. "Als ik beide lampen op hun zachtst zet, zie ik dat de Hue-lamp mooi klein en gedimd is. De Lidl-lamp is nog steeds best fel. Je merkt ook bij het uitschakelen dat de Philips-lamp wat luxer is. Die dimt geleidelijk. De lamp van Lidl is meteen uit. Ook het gebruiksgemak van Philips is beter."

Geen afrader

Toch zou hij de goedkopere producten niet per definitie afraden. "Het ligt er maar net aan waar je waarde aan hecht. Als je niet per se het allerbeste of –snelste apparaat in huis hoeft te hebben, moet je het gewoon doen. De prijzen zijn een stuk vriendelijker."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore