The Beast

Nieuwe drone vliegt voor politie op eigen houtje naar ongeluk

21 november 2020 15:55 Aangepast: 23 november 2020 08:50
The Beast is een uitvinding van Hogeschool Saxion Beeld © EditieNL

Hulpdiensten krijgen binnenkort hulp vanuit de lucht. Namelijk van een onbemande drone, The Beast genaamd. Die vliegt als een soort verkenner vooruit als er een ongeluk is gebeurd. Zo kan de meldkamer in korte tijd aan de hulpdiensten doorgeven wat er ter plekke nodig is.

Drones hebben zich in een paar jaar tijd onmisbaar gemaakt voor de politie. Op dit moment hebben ze 60 soorten. Over twee jaar moeten dat er 130 zijn. Dat is nodig, want drones worden steeds vaker ingezet. Vorig jaar vloog de politiedrone 556 keer uit, dit jaar tot nu toe al 790 keer.

Zonder aansturing

Er wordt gebruik gemaakt van meerdere types. Maar The Beast, een uitvinding van Hogeschool Saxion, gaat een stapje verder: het is de eerste drone die autonoom, dus zonder aansturing, te werk gaat. In korte tijd kan het apparaat bij een ongeluk aanwezig zijn – nog voordat de hulpdiensten zijn uitgerukt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie gaat tientallen extra drones kopen

De meldkamer kan dankzij de drone direct zien hoe groot de chaos is en hoeveel troepen er moeten worden ingeschakeld. "De hulpverleners kunnen ter plekke ook sneller op gang komen omdat ze al een overzicht van de situatie hebben", vertelt Mark Reiling, onderzoeker aan Hogeschool Saxion, aan EditieNL.

Droneteams

Tot nu toe werden alle drones bestuurd door personen, vertelt Peije de Meij, hoofd Operatiën bij de politie. "De politie en brandweer hebben allebei een droneteam. Zij moeten steeds zelf naar de locatie om daar op te stijgen en te vliegen."

 

Dronehulp

Drones worden op allerlei manieren door de politie ingezet. Zo werd er in Utrecht een gebruikt om de grootte van een Black Lives Matter-demonstratie te bepalen. In Winterswijk hielp een drone in de zoektocht naar een vermiste zwemmer. Daarnaast ontdekte de politie dankzij een drone dat een tanker zonder toestemming troep loosde in de Waal.

Ook in de openbare orde worden drones ingezet, vertelt De Meij. "Van bovenaf kun je een goed plaatje krijgen van hoe mensenstromen zich bewegen. En op evenementen kun je zien waar de risico's zich bevinden. Maar drones helpen ook bij het zoeken naar sporen bij forensisch onderzoek."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore