Phishing via Marktplaats

Vier mannen vast na 'Tikkie-oplichting' honderden mensen

20 november 2020 14:23 Aangepast: 20 november 2020 14:39
Veel mensen gebruiken Tikkie. Beeld © ABN Amro

De politie heeft vier mannen uit Amsterdam van 17 tot 21 jaar aangehouden op verdenking van fraude waarbij ze de betaalapp Tikkie gebruikten.

De mannen zouden bankrekeningen van honderden personen hebben gebruikt om dure producten te kopen. Dat deden ze door te reageren op advertenties op Marktplaats waarin een artikel te koop werd aangeboden.

De verdachten reageerden op de advertenties dat ze bereid waren de vraagprijs voor het aangeboden artikel te betalen. De aanbieders van het artikel ontvingen vervolgens, in de meeste gevallen via WhatsApp, een tikkie ter hoogte van een heel klein bedrag. Meestal was dat één cent, zogenaamd om de tenaamstelling van de bankrekening te verifiëren.

De link bleek een phishinglink te zijn, en de verdachten kregen toegang tot de bankrekeningen van slachtoffers. Daarmee schaften de jongens allerlei dure producten aan, voornamelijk elektronica zoals iPhones, iPads en PlayStations.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Man opgepakt na oplichting met hulp van chatbots en nep-Tikkie

Het shoppen met de bankrekeningen van anderen gebeurde door het hele land.

De politie kwam de verdachten van de tikkiefraude op het spoor via een onderzoek naar verschillende straatroven die in januari en februari van dit jaar in Amsterdam-Noord hadden plaatsgevonden. Dat onderzoek leidde naar een verdachte van een tiental straatroven en naar een heler, die zich ook zou bezighouden met de tikkiefraude. Uiteindelijk werden er vier verdachten aangehouden. Zij zitten in voorlopige hechtenis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie start campagne: voorkom oplichting via WhatsApp

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Gehackt word je sowieso wel'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van