Techruzie

Facebook: 'Apple leidt af van eigen privacyproblemen'

20 november 2020 14:12

Facebook denkt dat zijn privacykwesties bewust door Apple worden bekritiseerd, omdat de techreus daarmee afleidt van zijn eigen problemen.

Dat zegt het sociale netwerk in een verklaring ingezien door Bloomberg. Het bedrijf reageert hiermee met maatregelen van Apple, waardoor apps expliciet toestemming moeten gaan vragen voor het gebruik van gebruikersdata om mee te adverteren.

Apple zegt op die manier de privacy van gebruikers te waarborgen, maar volgens Facebook is er meer aan de hand. "Ze gebruiken hun dominante marktpositie om hun eigen dataverzameling de voorkeur te geven", leest een verklaring. 

Volgens Facebook zou Apple op vergelijkbare wijze zelf ook data verzamelen op iPhones, waarbij het bedrijf niet zijn eigen beleid hoeft te volgen. De maatregelen voor apps zouden een manier zijn om grote concurrenten af te snijden.

Apple ook kritisch

Apple is op zijn beurt ook kritisch op Facebook. "De Facebook-top heeft het duidelijk gemaakt dat ze zoveel mogelijke informatie willen verzamelen", aldus een verklaring. "Daarmee willen ze profielen samenstellen om geld mee te verdienen. Bij steeds meer producten van het bedrijf wordt de privacy van gebruikers op die manier genegeerd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Privacy-activist dient aanklacht in tegen Apple in EU

Uitgesteld

Apple wilde zijn privacy-schakelaar al eerder aan iOS toevoegen, maar dat leidde tot kritiek van ondermeer Facebook. Bedrijven zeiden langer nodig te hebben om de optie te integreren in hun apps, waarna Apple uitstel beloofde. 

Privacy-activist Max Schrems diende deze week een aanklacht in tegen Apple bij privacytoezichthouders in twee EU-landen. Volgens Schrems slaan iPhones automatisch een trackingcode voor advertenties op zonder toestemming te vragen aan de gebruiker, wat tegen de Europese privacywetten in zou gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Justitie VS bereidt zaak tegen Facebook voor om monopolie'

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore