Oude Flash-animaties gered

Dansende banaan gered van 'Flashpocalypse'

20 november 2020 10:43 Aangepast: 20 november 2020 10:55

Met het einde van Adobe Flash leken veel beroemde internetanimaties, zoals de dansende banaan en het meisje met de prei, te verdwijnen. The Internet Archive heeft een manier gevonden om die klassiekers alsnog te redden.

Dat heeft de archiefsite bekendgemaakt. Een Flash-emulator zal het mogelijk maken de filmpjes alsnog af te spelen vanaf speciaal ingerichte pagina's. Dat blijft ook werken als Flash eind dit jaar stopt met werken.

In de gearchiveerde verzameling zitten meer dan duizend Flash-filmpjes. Naast de dansende banaan en het meisje met de prei staan ook klassiekers zoals Homestar Runner en All Your Base in de collectie.

Flash is vervangen

De meeste websites maken inmiddels geen gebruik meer van Adobe Flash. De technologie wordt gezien als verouderd en slecht geoptimaliseerd en is inmiddels vervangen door HTML5.

Flash werd echter ook gebruikt om begin 21e eeuw online filmpjes te animeren. Ook veel internetkunst is door het einde van Flash straks niet meer te bekijken. Zo zijn de bekende animatieseries van de Nederlandse kunstenaar Han Hoogerbrugge niet meer toegankelijk. Op 31 december verschijnt daarom een nieuw boek met zijn werk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hackers kunnen computer overnemen door nieuw lek in Flash-player

Archiveren

The Internet Archive probeert oude pagina's en andere online media te archiveren voor de toekomst. Zo is het op de site ook mogelijk om bijvoorbeeld duizenden klassieke DOS-games vanuit de webbrowser te spelen.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van