Blokkade Twitter en Facebook

Wetsvoorstel in Rusland: regering kan sociale media blokkeren

19 november 2020 18:37 Aangepast: 19 november 2020 18:39
De Russische president Vladimir Poetin. Beeld © EPA

Rusland is bezig met een wet die ervoor zorgt dat de Russische regering de toegang tot Facebook, Twitter en YouTube kan beperken.

Socialemediabedrijven zouden Russische burgers toegang tot informatie ontzeggen, vandaar dat Moskou het nodig vindt om in te grijpen. Als een nieuw wetsvoorstel wordt aangenomen, kan de regering toegang tot sociale media beperken. 

Staatstelevisiezender Russia Today, het staatspersbureau RIA Novosti en staatsomroep Crimea 24 hebben zich bij de overheid beklaagd over de techbedrijven. Ze zeggen dat hun accounts door Facebook, Twitter en YouTube aangemerkt zijn als staatsmedia of opgeschort waren. Twitter ondernam bijvoorbeeld zulke acties in augustus.

De Russische regering vindt dat de techbedrijven hiermee de Russische burgers "onrechtmatig" de toegang tot bepaalde informatie ontzeggen. Met de wet kunnen straks de openbare aanklager en het ministerie van Buitenlandse Zaken bepalen welke internetbronnen de toegang beperken tot "sociaal belangrijke informatie op basis van nationaliteit, taal of in verband met de invoering van sancties tegen Rusland of zijn burgers".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Russische hackers drongen binnen in systemen overheden VS'

Blokkeren

De Russische communicatie-toezichthouder zou deze internetbronnen dan gedeeltelijk of volledig kunnen blokkeren. De wet moet nog worden goedgekeurd door het parlement van Rusland, de Doema. Daarna moeten de senaat en president Vladimir Poetin nog hun handtekening eronder zetten.

In Rusland woedt al langer strijd over hoe het internet gebruikt mag worden en door wie. Zo is LinkedIn, van Microsoft, geblokkeerd in het land. Dat gebeurde nadat een Russische rechtbank oordeelde dat de netwerkwebsite zich niet hield aan de juiste manier van het opslaan van data over Russische gebruikers. Al die data moet in Rusland opgeslagen worden, oordeelde de rechter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rusland bij tests van wereldwijde internet afgesloten

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van