Overnames WhatsApp en Instagram

'Justitie VS bereidt zaak tegen Facebook voor om monopolie'

19 november 2020 17:49 Aangepast: 19 november 2020 17:54
Topman Mark Zuckerberg van Facebook, tijdens een hoorzitting vorig jaar. Beeld © Getty

Openbaar aanklagers in de Verenigde Staten bereiden een rechtszaak voor tegen Facebook wegens zijn vermeende monopoliepositie.

Justitie richt zijn pijlen onder andere op de overnames van Instagram en WhatsApp door Facebook, meldt The Washington Post op basis van ingewijden.

Volgens de aanklagers creëerde Facebook met de overnames een dusdanig groot geheel aan socialmediadiensten dat consumenten amper om het concern heen kunnen. Onderzoekers keken naar verluidt ook kritisch naar wijzigingen die Facebook doorvoerde bij Instagram en WhatsApp na de inlijving.

WhatsApp-overname

Om toestemming te krijgen voor de overname van WhatsApp beloofde Facebook in 2014 de onafhankelijke positie en privacybescherming van de berichtendienst in stand te houden. Toch zoekt het bedrijf van Mark Zuckerberg naar manieren om gebruikersdata van WhatsApp in andere diensten te integreren, wat tot veel zorgen leidt gezien grote privacyschandalen in het verleden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Commissie VS wil techreuzen opsplitsen: Big Tech is te machtig

Persoonsgegevens

Volgens bronnen van The Washington Post hebben de aanklagers ook onderzocht of Facebook die grote hoeveelheid persoonsgegevens die het bezit gebruikt om concurrenten buiten de deur te houden. Dat zou bijvoorbeeld mogelijk zijn door andere ontwikkelaars van apps geen toegang tot die gegevens te geven.

Het onderzoek wordt zowel door federale aanklagers als de openbare ministeries van Amerikaanse staten uitgevoerd. Naar verluidt lopen ze op schema om in december met formele aanklachten te komen.

Facebook weigerde tegenover The Washington Post commentaar. Ook het openbaar ministerie van de staat New York, dat het onderzoek leidt, ging niet in op vragen van de krant.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech en gadgets op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van