Gamestreaming

Google gaat gamedienst Stadia op iOS testen

19 november 2020 18:00
Beeld © CD Project Red

Google start binnen enkele weken met een test van zijn gamedienst Stadia op iOS. Dat gebeurt nadat Apple vanwege het App Store-beleid maandenlang dwarslag.

Dat heeft Google vandaag bekendgemaakt. Op iOS wordt een webapp van Google Stadia getest, die vanuit de webbrowser te gebruiken is. Op die manier kan Google de appwinkel van Apple ontwijken.

Het betreft volgens de zoekreus een publieke test, die als eerste fase voor de komst van een definitieve webapp wordt gezien. "De feedback van spelers is cruciaal om de ervaring voor iedereen op Stadia te verbeteren", stelt het bedrijf.

Google startte Stadia afgelopen jaar. Games worden afgespeeld in een datacenter van het techbedrijf, waarvan het beeld naar een scherm van de speler wordt gestreamd.

Apple ligt dwars

Apple wil Stadia en andere gamestreamingdiensten niet toelaten in de App store, omdat het techbedrijf niet iedere aangeboden individuele game mocht beoordelen. Het leidde tot kritiek van onder andere Microsoft, dat met zijn Game Pass-dienst ook in de knoop kwam te zitten.

Sindsdien proberen steeds meer bedrijven iOS te bereiken met behulp van een webapp. Webwinkelgigant Amazon deed dat als eerste met de recente introductie van zijn gamedienst Luna

Gratis controller en Chromecast

Wie een pre-order plaatst voor de game Cyberpunk 2077 op Stadia, krijgt volgens Google ook gratis de Stadia Premiere Edition thuisgestuurd. In dat pakket zit de gamecontroller van het bedrijf en een Chromecast Ultra, om mee op een televisie te kunnen spelen.

De actie loopt zolang de voorraad strekt, aldus het zoekbedrijf. Hij geldt voor iedereen die de game al eerder heeft gereserveerd, of dat voor 18 december doet.

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore