Ga naar de inhoud
PlayStation 5

PlayStation 5 te koop: alles over de lastig verkrijgbare spelcomputer

Vanaf vandaag is de PlayStation 5 ook in Nederland te koop. Als je hem tenminste hebt gereserveerd: de spelcomputer is al uitverkocht.

Voor het eerst in zeven jaar brengt Sony vandaag een écht nieuwe spelcomputer uit. De PlayStation 5 is sneller, stiller en vooral veel groter dan zijn voorgangers. Games zien er mooier en vloeiender uit: ze kunnen op de hogere 4K-resolutie met 60 frames per seconde afgespeeld worden.

Bright heeft de PS5 al uitgebreid besproken. Onze review zie je hieronder en lees je hier. Ook interviewden we PlayStation-baas Jim Ryan over de PS5.

De controller laat je games 'voelen'

Misschien wel de grootste vernieuwingen zitten in de controller van de PlayStation 5. Die gebruikt geavanceerde trilmotoren om je te laten 'voelen' wat er in een game gebeurt. Lichte tikjes voelen als regendruppels, wat door de ingebouwde speaker wordt geaccentueerd.

De trekkers kunnen daarnaast meer of minder druk bieden op basis van de context. Bij het aanspannen van een boog moet je meer kracht geven en bij wapens van shooters voelt de knop als een echte trekker.

Waar koop je een PlayStation 5?

Wie vandaag denkt een PlayStation 5 in de winkel te kunnen kopen, komt van een koude kermis thuis. In september was er een grote run op de spelcomputer toen de eerste reserveringen gemaakt konden worden, waardoor ze al binnen enkele minuten waren uitverkocht.

In aanloop naar de verkoop werd gehoopt dat Coolblue en BCC nog een klein aanbod zouden hebben, gezien beide in september geen reserveringen hadden aangenomen. Dat viel in de praktijk tegen: de winkels hadden bij elkaar slechts enkele honderden spelcomputers. Bij BCC waren ze in recordtijd op, terwijl Coolblue zijn voorraad weggaf via een Sinterklaas-actie. Amazon zou donderdag nog een kleine voorraad van de PS5 in de online verkoop doen in sommige EU-landen.

Wanneer is de PS5 weer op voorraad?

Sony doet vooralsnog geen uitspraken over de voorraden van de PS5. Het kan weken of zelfs maanden duren tot Nederlandse winkels weer een flinke voorraad hebben. Het betekent dat sommige gamers wellicht pas in 2021 aan de slag kunnen.

Baas
Lees ook:
Baas PlayStation: 'We overwogen lancering PS5 uit te stellen'

Er zijn vijf exclusieve PlayStation 5-games

Op termijn zullen er meer games voor de console uitkomen, maar op dag één zijn er vijf exclusieve games voor de console om voor te kiezen.

Astro's Playroom is een gratis meegeleverd platformspel dat de innovaties van de controller demonstreert. Dat maakt het een techdemo, maar de game is leuk en lang genoeg om een paar uurtjes in te vertoeven. 

Demon's Souls pakt de klassieke PlayStation 3-game en maakt hem vele malen mooier. Eén van de moeilijkste games die je kunt spelen.

Marvel's Spider-Man Remastered verscheen voor de PlayStation 4, maar heeft op de nieuwe console betere lichteffecten en veel kortere laadtijden. 

Marvel's Spider-Man: Miles Morales wordt gebundeld met bovenstaande remaster en los verkocht. Het is een korter Spider-Man-avontuur met een andere held in de hoofdrol. 

Sackboy: A Big Adventure laat je op een kleurrijk avontuur gaan met de held uit LittleBigPlanet.

Bugsnax is een komisch avonturenspel over snoep en insecten.

Uiteraard zijn er ook PS5-games die voor meerdere platformen verschijnen, waaronder Assassin's Creed Valhalla.

PlayStation 4-games werken nog gewoon

De PlayStation 5 is backwards compatible, waardoor je oude PlayStation 4-spellen nog opgestart kunnen worden. Op de nieuwe console laden ze iets sneller en hebben ze vaak hogere framerates.

Gelukkig maar, want in de vorige consolegeneratie deed Sony niet hetzelfde. De PlayStation 4 kan geen games voor de PlayStation 3 draaien.

Games worden duurder

De grootste nieuwe games worden vanaf deze maand duurder dan je gewend bent. Prijzen stijgen naar 75 tot 80 euro, in een poging om de steeds hogere ontwikkelkosten te compenseren.

Die prijsstijging geldt gelukkig niet voor alle games: kleinere spellen met een lager budget worden vaak nog voor de ouderwetse bedragen aangeboden.

Waarom
Lees ook:
Waarom de prijzen van games nu ineens omhoog gaan