Parkeren

Amsterdam: app die parkeerboetes voorkomt moet stoppen

18 november 2020 18:51
Een scanauto in Amsterdam. Beeld © RTL Z

De gemeente Amsterdam sommeert het bedrijf Parkeerwekker te stoppen met zijn activiteiten. De app stuurt 'vergeetachtige parkeerders' een bericht als er een scanauto langsrijdt, zodat ze nog snel een boete kunnen voorkomen.

De gemeente vindt dat Parkeerwekker zich schuldig maakt aan privacyschending en aanzet tot belastingontduiking. De gemeente wil een kort geding aanspannen als Parkeerwekker niet binnen zeven dagen zijn activiteiten staakt.

Initiatiefnemer Luis Roman is dat niet van plan. "We zien dat er veel onnodige boetes worden uitgedeeld. Dat zorgt voor frustratie bij mensen", zegt Roman. "Wij proberen met Parkeerwekker dit probleem op te lossen en zijn niet van plan om te stoppen". De start-up heeft een advocaat in de arm genomen die de zaak nu onderzoekt.

De camera van Parkeerwekker gebruikt kunstmatige intelligentie om de scanauto's van de gemeente te herkennen. Wie een berichtje krijgt dat er een scanauto door de straat rijdt, heeft vijf minuten de tijd om de parkeerkosten te betalen en een boete te ontlopen.

'Bewust omzeilen parkeerkosten'

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de activiteiten van Parkeerwekker ingaan tegen de stedelijke regelgeving. "Wat de gemeente Amsterdam betreft, faciliteert Parkeerwekker gebruikers om parkeerkosten bewust zoveel mogelijk te omzeilen", aldus de woordvoerder. Betaald parkeren is volgens de woordvoerder ingevoerd om "optimaal gebruik te kunnen maken van de schaarse ruimte in Amsterdam en om de stad bereikbaar te houden". "Door dit zo goed mogelijk te organiseren zorgen we voor een efficiënt gebruik van (parkeer)ruimte en een leefbare stad. De opbrengsten van betaald parkeren worden bovendien geïnvesteerd in projecten voor de stad." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze app waarschuwt voor scanauto's, maar mag dat ook?

Parkeerwekker maakt gebruik van dashcams die gekoppeld worden aan een platform dat videobeelden uitleest. Per ontvangen waarschuwingsbericht brengt de start-up 1,49 euro in rekening. Tot nu toe is de app naast Amsterdam beschikbaar in Alphen aan den Rijn, Bergen op Zoom, Delft, Diemen, Groningen, Leiden, Rotterdam, Tilburg en Utrecht.

Veel meer boetes door scanauto's

Sinds gemeenten scanauto’s inzetten is het aantal parkeerboetes fors gestegen. Uit navraag van Het Parool bleek dat automobilisten in Amsterdam in 2018 voor bijna 30 miljoen euro naheffingsaanslagen kregen, omdat er geen parkeergeld was betaald. In 2012, het laatste jaar voordat de stad de scanauto invoerde, was dat nog 18,5 miljoen euro. Ook kiezen autogebruikers er sinds de scanauto vaker voor om parkeergeld te betalen, omdat de pakkans groter is.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van