Gaia-X

Europese cloud wankelt nu al door 'onderling wantrouwen'

18 november 2020 18:35

Europese landen willen minder afhankelijk worden van Amerikaanse clouddiensten, zoals die van Amazon, Google en Microsoft. Met het project Gaia-X proberen ze de handen ineen te slaan, maar onderling wantrouwen doet het project nu al wankelen.

Eerder dit jaar werd het samenwerkingsverband Gaia-X gepresenteerd, opgezet door Duitsland en Frankrijk. De doelstelling is simpel: een Europees alternatief op de grote clouddiensten die steeds vaker door bedrijven worden gebruikt. Gaia-X moet geen los cloudbedrijf opleveren, maar moet leiden tot een keurmerk, waardoor bedrijven weten dat hun data in Europa staat, veilig is en bovendien makkelijk is te verplaatsen naar een andere aanbieder. Europese bedrijven kunnen zich aan dat keurmerk verbinden.

Macht VS en China

Bedrijven zijn nu voor zowel een centrale werk- en opslagplaats in de cloud als voor kunstmatige intelligentie afhankelijk van Amerikanen of Chinezen. Microsoft, Amazon en Google zouden naar schatting meer dan de helft van de wereldwijde cloudmarkt beheersen, gevolgd door het Chinese Alibaba en andere Amerikaanse bedrijven als Oracle en IBM.

Weinig animo

Vijf maanden na de aankondiging is er maar weinig animo voor Gaia-X, zeggen ingewijden tegen het Financieel Dagblad. Ondanks 10 miljard euro aan Europees ontwikkelingsgeld, willen naast Frankrijk en Duitsland, slechts enkele landen meedoen aan het project. Door die afwachtende houding durven bedrijven niet te investeren in het plan.

Franse lobbyisten zouden bovendien proberen Franse softwarestandaarden door te drukken. "Op die manier raken we van een Amerikaanse lock-in naar een Franse Gaia-X lock-in", klaagt een bezorgde deelnemer tegen de krant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse clouddienst Stack stopt met gratis 1 TB opslag

Nederlandse IT-sector buitenspel?

Door de Franse houding dreigt een buitenspel voor de kleinere Nederlandse IT-bedrijven. Die hebben niet de lobbykracht van de grote Franse IT-bedrijven als Capgemini, Atos en OVH. Toch zouden deelnemers graag door willen gaan.

Doorgaan wordt ook aangemoedigd door Henk-Jan Vink, managing director IT-innovatie bij onderzoeksinstituut TNO en betrokken bij Gaia-X. Hij roept bedrijven op om lid te worden van de Gaia-X-organisatie, inhoudelijk bij te dragen en hun stemrecht te gebruiken. "Het is hard werken, maar we moeten dit Europees oppakken."

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van