Sociale media

Trump verliest speciale behandeling Facebook en Twitter in januari

18 november 2020 11:38 Aangepast: 18 november 2020 11:46
Beeld © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump kan momenteel vrijwel alles zeggen wat hij wil op Facebook en Twitter. Dat verandert op 20 januari, als hij president-af is en de speciale regels niet meer voor hem gelden.

Facebook-topman Mark Zuckerberg en Twitter-topman Jack Dorsey moesten zich dinsdag verantwoorden tegenover de Amerikaanse senaat, over wat beide bedrijven hebben gedaan om de verkiezingen op hun platformen in goede banen te leiden. De topmannen kregen daarbij ook de vraag wat er gebeurt met de sociale behandeling van president Trump op de sociale platformen, meldt The New York Times.

Berichten van Trump blijven nu staan op Facebook en Twitter, ook al zegt de president dingen die bij normale gebruikers tegen de regels zijn. Trumps positie als president is daarbij zwaarwegender dan het beleid, vinden de topmannen. Maar de positie van Twitter wijzigde al deels in de nasleep van de Amerikaanse verkiezingen. Trump begon toen de winst op te eisen, waarop Twitter veel van zijn berichten verborg achter waarschuwingen: deze tweet bevat onwaarheden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump ontslaat hoge functionaris die verkiezingen betrouwbaar noemde

'Plots geen wereldleider meer'

Twitter gaat vanaf 20 januari een stap verder. Dan verdwijnt de speciale bescherming voor het account van Trump, en gelden dezelfde regels en grenzen als voor normale Twitter-gebruikers. "Als een account plotseling geen wereldleider meer is, dan vervalt dat beleid", zegt Twitter-topman Dorsey over de speciale behandeling.

Facebook-topman Zuckerberg is, zoals vaker, terughoudender. Berichten van wereldleiders worden niet gefactcheckt, als Trump president-af is zal dat wel gebeuren. Tot nu toe heeft Facebook echter weinig berichten van Trump als misleidend aangemerkt. Het is nog niet duidelijk of de gevolgen van die controle op Facebook voor Trump straks dezelfde gevolgen hebben als voor normale gebruikers.

Volg Bright op Facebook voor meer tech-nieuws

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sociale media grijpen in na oproep ex-adviseur Trump tot onthoofdingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van