Ga naar de inhoud
Bright Duurtest

Duurtest Mazda MX-30: de introductie

Beeld © Bram Willemse

De MX-30 is de eerste volledig elektrische auto van Mazda. Bright-autotester Rutger Middendorp voelt hem vier weken aan de tand.

Rutger Middendorp reviewt auto's voor Bright. Deze maand: de Mazda MX-30. Volg de updates.

Heb jij ook een vriend of vriendin die eerst wekelijks bij de McDonalds at en nu alleen nog maar spinazie-smoothies wegwerkt? Of iemand die klimaatverandering altijd weglachte en nu de hele dag items retweet over wat jij kunt doen om de boel tegen te houden? Nou, zo'n vriend is Mazda ook. Tot voor kort geloofde Mazda niet in de noodzaak van een elektrische auto. Tegen een journalist van Car werd gezegd dat de vervuiling gewoon "elders uit een schoorsteen komt, in plaats van uit de uitlaat".

Een "onderzoek" dat Mazda lieten uitvoeren resulteerde in de uitspraak dat meer dan de helft van de Europeanen nog gelooft in de toekomst van de brandstofmotor. Nee, een elektrische Mazda, daar moesten we voorlopig niet op rekenen. 

Maar eh, wat is dit dan? De MX-30, een volledig elektrische Mazda. Er zijn twee mogelijkheden. Mazda is van zijn geloof gevallen. Of: Mazda vindt de Europese markt belangrijk genoeg om aan de uitstooteisen te willen voldoen die noodzakelijk zijn om hier te blijven bestaan. De enige manier om daaraan te voldoen is door een elektrische auto te maken om de gemiddelde uitstoot voor de hele vloot te reduceren. Welke van de twee het ook is: Mazda heeft een elektrische auto, de MX-30. En wij rijden hem in de Bright Duurtest de komende vier weken. 

De basics vertellen we je vast: de Mazda MX-30 is te koop vanaf 34.000 euro, heeft een accu van 32 kWu (bruikbaar) en een reëel bereik van ongeveer 180 kilometer. Terwijl andere merken 40 kWu als de nieuwe ondergrens zien, is Mazda begonnen met een kleinere accu. Naar eigen zeggen omdat de prijs dan behapbaar blijft en omdat mensen toch niet veel verder rijden op een dag. Wil je dat wel, dan kun je naar de snellader. Maar die brengt je maximaal 50 kW. Langer dan een half uur zul je er dus meestal niet staan, maar langer dan anderhalf uur rijden op de snelweg zul je dus ook niet redden. 

De komende weken gaan wij aan den lijve meemaken of de Mazda MX-30 de briljant gepositioneerde elektrische auto is die Mazda claimt. 

Rutger Middendorp reviewt auto's voor Bright. Volg de updates.

Elektrische
Lees ook
Elektrische Mazda MX-30 krijgt ook luxe versie