Telecom

KPN-netwerk vernieuwd: 5G en sneller 4G voor tweederde Nederland

17 november 2020 14:44 Aangepast: 17 november 2020 15:59

KPN heeft zijn mobiele netwerk voorzien van nieuwe apparatuur. Het netwerk is daardoor geschikt voor 5G en krijgt een 50 procent hogere downloadsnelheid via 4G: tweederde van de Nederlanders kan daar al gebruik van maken.

Er ligt een glasvezelverbinding tot aan elke vernieuwde KPN-zendmast, die allemaal van nieuwe radio- en antenne-apparatuur worden voorzien. KPN heeft ruim 5000 zendmasten in Nederland, de 2500e zendmast werd deze week in Limburg vernieuwd. Daarmee kan ruim tweederde van de KPN-klanten gebruikmaken van sneller 4G, en 5G op de 700MHz-band.

KPN activeerde 5G in juli, nadat de eerste 5G-frequenties werden geveild. Daardoor is de downloadsnelheid op het vernieuwde netwerk gemiddeld 225 Mbps. Ook zijn nieuwe zendmasten in drukke gebieden voorzien van de techniek Massive Mimo, waardoor er veel meer 5G-gebruikers door één zendmast bediend kunnen worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KPN vernieuwt kern 5G-netwerk met Ericsson-apparatuur

Eind volgend jaar klaar

De volledige vernieuwing van het mobiele netwerk zal eind volgend jaar grotendeels gereed zijn, zegt Erik Brands, verantwoordelijk voor de mobiele netwerken bij KPN. "We lopen op schema, het doel is om eind volgend jaar een landelijk dekkend 5G-netwerk te hebben", aldus Brands.

De vernieuwing van het netwerk is begonnen in het westen van Nederland, en als een 'olievlek' door de rest van het land uitgerold. Het is volgens KPN voor de gebruiker het prettigst als het vernieuwde netwerk zoveel mogelijk aaneengesloten is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extra veiligheidseisen providers voor 5G-netwerken

Meer capaciteit en dekking belangrijkste

"De vernieuwing is in de eerste plaats om meer capaciteit en dekking te bieden en daarnaast om de nieuwe 5G-banden toe te voegen", zegt Brands. Als er op termijn nieuwe 5G-frequenties worden geveild door de overheid, zal de toevoeging daarvan een kleinere ingreep zijn.

Plannen om 5G aan te bieden als alternatief voor een vaste internetverbinding thuis, zijn er nog niet. Het bedrijf biedt nu een hybride oplossing waarmee een vaste en mobiele verbinding worden gecombineerd in gebieden zonder glasvezelnetwerk.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van