Sociale media

TikTok krijgt meer opties voor ouderlijk toezicht

17 november 2020 14:00 Aangepast: 17 november 2020 14:01

TikTok gaat ouders meer mogelijkheden geven om toezicht te houden op het gebruik van de app door hun kinderen. Ze kunnen beter bepalen welke video's kinderen kunnen vinden en wie er op hun filmpjes kan reageren.

De nieuwe opties voor ouders zijn onderdeel van de TikTok-functie Family Pairing, bedoeld voor het virtueel 'begeleiden van kinderen' op de populaire app. Met de functie kunnen ouders hun eigen TikTok-account koppelen aan dat van hun tienerkind om zo allerlei beperkingen en privacy-opties in te stellen. 

Een van de nieuwe mogelijkheden is dat ouders voortaan kunnen bepalen of kinderen kunnen zoeken naar bepaalde onderwerpen, gebruikers, hashtags of liedjes. Ook kunnen ze bepalen wie mag reageren op de video’s van hun kind: iedereen, alleen vrienden of niemand.

Verder zijn de TikTok-profielen van kinderen ook op privé in te stellen en kunnen ze instellen of de lijst met video's die hun kinderen leuk vinden kan bekijken.

Ongeschikte video's beperken

Ouders kunnen op TikTok al langer de weergave van filmpjes die 'ongeschikt' voor kinderen zijn in de For You-feed beperken. Ook is er de mogelijkheid om in te stellen hoe lang kinderen per dag op TikTok mogen doorbrengen. 

Daarnaast kunnen ouders bepalen wie berichten naar kinderen kan sturen en is het chatten desgewenst volledig uit te schakelen. Directe chats worden volgens TikTok automatisch uitgeschakeld voor personen onder de 16 jaar. Ook kunnen alleen goedgekeurde volgers elkaar berichten sturen.

'Balans vinden'

TikTok zegt een 'balans tussen veiligheid en autonomie voor tieners' te willen vinden. "We hopen dat deze mogelijkheden voor ouderlijk toezicht gezinnen zullen aanmoedigen om bredere gesprekken over digitale veiligheid te voeren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De nieuwste gadgets uitgepakt: Bright haalt 400.000 volgers op TikTok

Maatregelen

De afgelopen tijd zegt TikTok allerlei maatregelen te hebben genomen om schadelijke inhoud, "zoals hatelijke ideologieën", aan te pakken. Zo beloofde TikTok onlangs in de Europese Unie meldingen en klachten over haatzaaiende video's en andere illegale content binnen 24 uur te onderzoeken en waar nodig te verwijderen. 

Ook voegde de app recent meer regels toe over 'body positivity'. TikTok zegt ook met organisaties wereldwijd samen te werken om uitbuiting van kinderen te bestrijden.  

Volg Bright ook op TikTok

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van