Ga naar de inhoud
5G-netwerken

Kort geding tegen KPN-topman vanwege straling 5G-netwerk

De Nationale Bond tegen Overheidszaken (NBO) wil van KPN-topman Joost Farwerck horen dat het 5G-netwerk van het telecombedrijf geen gevaar vormt en volledig veilig is. De organisatie heeft hierover een kort geding aangespannen.

Volgens de NBO maken burgers zich zorgen om gezondheidsrisico's door straling van de nieuwe 5G-netwerken van telecombedrijven. De organisatie wil van Farwerck weten of hij "zijn hand in het vuur kan steken voor een van de ingrijpendste technologische ontwikkelingen waar we aan onderworpen worden, zelfs als we dat niet willen".

De organisatie stelt duizenden mensen te vertegenwoordigen en betoogde maandag in de rechtbank Rotterdam dat de topman verantwoordelijk is voor de veiligheid van de snelle mobiele netwerken.

KPN vindt echter dat er geen grond is voor het kort geding. "KPN houdt zich aan de spelregels van de markt, voor actie tegen Farwerck is geen grond. Dan moet de bond zich richten tot de overheid", aldus de advocaat van het bedrijf. "KPN is bekend met de maatschappelijke discussie en neemt de zorgen van critici serieus."

Protest tegen 5G

Tegen de invoering van 5G werd in Nederland al meermaals geprotesteerd. In september concludeerde de Gezondheidsraad na onderzoek dat de overheid en de providers kunnen doorgaan met de invoering van 5G, maar wel in de gaten moeten houden wat de gevolgen voor de gezondheid van mensen is.

Het is niet aangetoond dat de straling van het netwerk schadelijk is, maar het is ook niet helemaal uit te sluiten, concludeerde de raad. 

De uitspraak in het kort geding tegen Farwerck volgt 30 november.

Staat
Lees ook
Staat wint kort geding: uitrol 5G-netwerk mag doorgaan

Verloren kort geding Stop5GNL

In mei dit jaar verloor de stichting Stop5GNL een kort geding tegen de Staat tegen de uitrol van 5G. Toen besloot de voorzieningenrechter dat een negatief verband tussen gezondheidsklachten en elektromagnetische golven nauwelijks te bewijzen was.

De stichting ging tegen de uitspraak in beroep. Dat proces loopt nog.

Ook ceo's T-Mobile en VodafoneZiggo

De NBO heeft ook een kort geding aangespannen tegen de ceo's van T-Mobile (Søren Abildgaard) en VodafoneZiggo (Jeroen Hoencamp). Die zaken dienen respectievelijk maandag 7 december in de rechtbank van Den Haag en donderdag 10 december in de rechtbank van Lelystad.

KPN
Lees ook
KPN vernieuwt kern 5G-netwerk met Ericsson-apparatuur
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl