Ga naar de inhoud
Aanpassing na ophef

Apple wijzigt malware-controle macOS na zorgen om privacy

macOS Big Sur. Beeld © Apple

Apple wijzigt onderdelen van de malware-controle in zijn besturingssysteem macOS, nadat vorige week privacyzorgen ontstonden toen gebruikers hun apps tijdelijk niet konden opstarten.

Apple bracht vorige week de nieuwste versie van zijn besturingssysteem voor Macs uit, macOS Big Sur. Gebruikers die de update installeerden, konden enkele uren apps van derden niet openen. Inmiddels is duidelijk waarom: de servers van veiligheidsfunctie Gatekeeper waren offline.

Gatekeeper controleert of het veilig is om software op te starten, door de server van Apple te vragen of het certificaat van de software nog geldig is, ook na installatie van software. Normaal gesproken werkt dat snel en ongemerkt.

Apple
Lees ook:
Apple brengt grote macOS-update Big Sur uit

Apple reageert

Door de vertraging gingen beveiligingsexperts op onderzoek uit naar de Gatekeeper-communicatie. Sommigen claimden dat Apple zijn gebruikers zou bespioneren, door onversleuteld te verzamelen wat mensen met hun Mac-computer doen. Vooral het uploaden van de IP-adressen van gebruikers stootte de experts tegen het zere been.

Apple heeft op de ophef gereageerd, onder meer tegenover de site iPhone in Canada. "Gatekeeper voert online controles uit om te verifiëren of een app bekende malware bevat en of het certificaat van de ontwikkelaar is ingetrokken", legt Apple uit. "We hebben de gegevens van deze controles nooit gecombineerd met informatie over Apple-gebruikers of hun apparaten. We gebruiken de gegevens van deze controles niet om erachter te komen wat individuele gebruikers starten of uitvoeren op hun apparaten", aldus Apple.

Privacy-activist
Lees ook:
Privacy-activist dient aanklacht in tegen Apple in EU

Controle straks uit te zetten

Apple heeft zijn uitlegdocument over de beveiliging in macOS aangepast. Het bedrijf stelt gestopt te zijn met het verzamelen van IP-adressen. Alle IP-adressen die zijn verzameld, worden door Apple verwijderd.

De functie wordt het komende jaar ook duidelijker toegelicht aan gebruikers. Bovendien kunnen gebruikers de controle uitschakelen, als zij niet willen dat het certificaat van apps wordt gecontroleerd. Ook komt er betere bescherming voor gevallen van serverproblemen.

Apple verduidelijkt ook dat het in de Gatekeep-controles nooit de AppleID's van gebruikers of identificatiemiddelen van hun apparaat gebruikt.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl