Internet aftappen

'Geheime dienst VS bespioneert Nederland door aftappen Deense kabel'

16 november 2020 12:02 Aangepast: 16 november 2020 12:08

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA zou al jaren in het geheim Europese bondgenoten bespioneren door belangrijke internetkabels in Denemarken af te tappen.

De NSA zou onder meer Zweden, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Nederland en Denemarken zelf bespioneren, meldt Deense publieke omroep DR op basis van een klokkenluider. Het gaat om een oud-medewerker van de Deense militaire dienst Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Meerdere bronnen hebben het nieuws aan de Deense omroep bevestigd.

De geheime samenwerking zou sinds 2008 tussen de VS en Denemarken van kracht zijn. De Amerikanen geven de Denen technische hulp en financiële middelen, de Denen geven de Amerikanen in ruil toegang tot internetkabels die onder meer naar Oost-Europa lopen.

Ook bondgenoten afgetapt

De VS zou de kabeltoegang echter stiekem hebben misbruikt door ook te spioneren in Denemarken en omringende landen, waaronder Nederland. Er zou worden afgetapt vanuit een speciaal datacenter dat door de Denen en Amerikanen is gebouwd op het Zuidelijkste puntje van het eiland Amager, in de buurt van Kopenhagen.

Er werd niet massaal afgetapt, zoals bij de operatie Boundless Informant die in 2013 door klokkenluider Edward Snowden naar buiten werd gebracht.

Wel zou dezelfde software worden gebruikt: het programma XKeyscore. Dat werkt met zogenoemde selectors: bijvoorbeeld een e-mailadres, telefoonnummer of IMEI-nummer van een smartphone. Door naar die selectors te zoeken in onder meer e-mails en chatberichten, kan worden vastgesteld wie er met wie communiceert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De spionage die Snowden onthulde was illegaal, stelt rechter

Hoofd en medewerkers geschorst

In Denemarken zou de NSA onder meer gespioneerd hebben bij het Deense defensiebedrijf Terma. Dat bedrijf maakt onderdelen voor de straaljager F-35, die de Denen ten tijde van de spionage in 2015 en 2016 overwogen te kopen. Een bron van de Deense omroep DR noemt de spionage van Terma 'een rokend pistool', oftewel erg verdacht.

De klokkenluider trok eerder al aan de bel bij de Deense toezichthouder, die de samenwerking als illegaal bestempelde. Meerdere medewerkers van de Deense militaire dienst FE werden geschorst, onder meer het hoofd van de dienst. De voormalige chef van de FE, Thomas Ahrenkiel, zou Deens ambassadeur in Duitsland worden, maar die benoeming is opgeschort.

Wist Nederland er van?

Tegenover de Volkskrant willen bronnen van de Nederlandse inlichtingendiensten niet zeggen of zij op de hoogte zijn van de spionagepraktijken. Zij zeggen enkel dat 'iedereen spioneert'. In Nederland ligt de prioriteit bij spionage van vijandige staten zoals Rusland, China en Iran.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

MIVD: 'Spionagerisico tijdens vergaderen met smartphone op tafel'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech en gadgets op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van