Edivisie FIFA 21

PEC Zwolle verdedigt landstitel in eredivisie voor gamers

15 november 2020 13:51 Aangepast: 15 november 2020 13:52

Komende week start het nieuwe seizoen van de eDivisie, de competitie tussen de profgamers van de 18 eredivisieclubs. De vorige landstitel ging naar PEC Zwolle. Bij het nieuwe seizoen is er in totaal 100.000 euro aan prijzengeld te verdelen.

Voor het oog van duizenden mensen in AFAS Live werd PEC Zwolle begin dit jaar kampioen van de eDivisie, de speciale competitie van de Eredivisie voor gamers. Twee weken later werd in Nederland het eerste coronageval vastgesteld, en veranderde de wereld.

Komende dinsdag begint een nieuw seizoen van de competitie. Door toedoen van het virus kunnen de voetbalgamers niet meer recht tegenover elkaar zitten. Ze blijven noodgedwongen thuis, of zitten in het stadion van hun club. Alle wedstrijden gebeuren online. Bij elkaar komen is voorlopig onmogelijk.

PlayStation en Xbox 

Gamen is wereldwijd een miljardenbusiness. De beste gamers verdienen prijzengeld op internationale toernooien en hebben reclame-inkomsten. Ze zijn sterren voor miljoenen gamende jongeren. Om die jongeren te interesseren voor echt voetbal heeft de Eredivisie de eDivisie in het leven geroepen. Het gamen moet ervoor zorgen dat de jongeren geïnteresseerd raken in een club, achter het scherm vandaan komen en op een echte tribune in een echt stadion gaan zitten, ook als dat op een gure zaterdagavond in november is.

Elke Eredivisieclub heeft twee gamers onder contract voor de eDivisie. Een van hen speelt de populaire voetbalgame FIFA 21 op een Xbox, de ander op een PlayStation. Zij spelen tegelijk tegen dezelfde tegenstander. De scores worden bij elkaar opgeteld en dat is de einduitslag van een duel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

PEC Zwolle en Heracles gaan Europa in, met FIFA 20

'Ajax en Heracles favorieten'

De gamers kunnen elke beschikbare speler in FIFA 21 opstellen. Het is dus mogelijk om Lionel Messi en Cristiano Ronaldo samen in het shirt van PEC Zwolle te zien.

Acht teams plaatsen zich voor een finaledag op 17 januari, waar de nieuwe landskampioen bekend wordt. Die wedstrijden worden in principe ook in afzondering gespeeld, tenzij het coronavirus dan zo ver onder controle is dat er alsnog een groot evenement van kan worden gemaakt. De locatie daarvan is nog niet bekend. Volgens de eDivisie gelden Ajax en Heracles als favorieten voor de landstitel, en zijn FC Groningen en Vitesse gevaarlijke outsiders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Studie wijst uit: FIFA spelen is goed voor de gezondheid

FIFA eWorld Cup en E_Oranje

De komende landskampioen wint 25.000 euro, te verdelen over de twee gamers. Bovendien kunnen de gamers tijdens de eDivisie een stap zetten naar kwalificatie voor het officiële wereldkampioenschap voor de game, de FIFA eWorld Cup.

Daarnaast krijgen de vier gamers in de finale een plek in de voorselectie van het nieuwe Nederlands game-elftal, genaamd E_Oranje.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

KNVB begint met Nederlands esports-elftal, mét bondscoach

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van