Desinformatie

Twitter: '300.000 misleidende tweets tijdens verkiezingen VS'

13 november 2020 10:20
Beeld © Getty Images

Twitter vond en markeerde 300.000 tweets die tijdens de Amerikaanse verkiezingen mogelijk misleidend waren. Daar zaten ook berichten van president Donald Trump tussen.

Dat meldt het sociale netwerk op zijn blog

Die 300.000 berichten zijn ongeveer 0,2 procent van alle tweets die tijdens de verkiezingsperiode werden geplaatst. Daarbij werd gekeken naar de periode tussen 27 oktober en 11 november.

Van deze tweets werden 456 ingeperkt, waardoor andere gebruikers ze niet zonder eigen citaat konden retweeten. Ook een reactie of like achterlaten was bij die berichten onmogelijk.

Slechts een kwart van de mensen die zulke tweets zag, kreeg ze in beeld voordat Twitter een waarschuwingslabel had toegevoegd. Driekwart was volgens Twitter meteen op de hoogte dat het desinformatie betrof.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mensenrechtenorganisaties willen dat Twitter nu Trump schorst

Donald Trump

Tijdens de verkiezingen werden ook meerdere tweets van president Donald Trump als misleidend gemarkeerd. Het ging om berichten waarin de president bijvoorbeeld zijn winst aankondigde voordat er resultaten waren en waarin hij beweerde dat de Democraten fraudeerden.

Twitter kondigde in de afgelopen maanden meerdere maatregelen aan om mogelijk nepnieuws tijdens de verkiezingen in te dammen. Na de verkiezingen in 2016 bleek dat Russische 'trollen' grootschalig het proces probeerden te beïnvloeden.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van