Ga naar de inhoud
Verkiezingen VS

Facebook en Google verlengen verbod op politieke advertenties

Beeld © ANP

Facebook en Google hebben stilletjes hun tijdelijke verbod op politieke advertenties verlengd. Dat gebeurde nu president Trump weigert zijn verlies bij de verkiezingen te erkennen.

De techbedrijven hadden in aanloop naar de presidentsverkiezingen en in de week na verkiezingsdag 3 november een verbod ingesteld op alle politieke advertenties in de VS. Nu duurt dat tijdelijke verbod langer, meldt The Financial Times.

Facebook heeft adverteerders op de hoogte gebracht van de wijziging, en stelt dat zij moeten 'verwachten dat deze tijdelijke pauze nog een maand zal duren', maar dat 'hervatten misschien vroeger dan later mogelijk is'.

Ook stelt Facebook 'hoewel verschillende bronnen een presidentiële winnaar projecteren, vinden we het nog steeds belangrijk om verwarring en misbruik op ons platform te voorkomen'.

Google zegt tegenover de krant dat de pauze ook bij hen nog wordt gehanteerd, maar deelt geen details over wanneer politiek adverteren op Google weer wordt hervat.

Facebook
Lees ook:
Facebook haalt pagina's Steve Bannon offline

'Stop the Steal'

Ondertussen heeft vooral Facebook te kampen met de 'Stop the Steal'-beweging. Die groep mensen beweert zonder bewijs in navolging van president Trump dat er grootschalige stembusfraude heeft plaatsgevonden in de VS. Zonder die fraude zou Trump de verkiezingen hebben gewonnen, gelooft zowel Trump als een deel van zijn volgelingen.

Een woordvoerder van de aanstaande president Biden reageerde deze week al fel op Facebook. Het bedrijf zou te weinig doen aan de 'Stop the Steal'-beweging en daarmee de democratie op het spel zetten, stelt de woordvoerder.

Woordvoerder
Lees ook:
Woordvoerder Biden: 'Facebook schadelijk voor democratie'

Vrijheid van meningsuiting

Facebook-topman Mark Zuckerberg gaat prat op vrijheid van meningsuiting, en weigert politieke advertenties te laten factchecken. Normaal gesproken mogen politieke advertenties onwaarheden bevatten, zolang maar duidelijk is dat het gaat om een politieke advertentie en duidelijk is wie de adverteerder is.

Adverteerders en critici zijn volgens The Financial Times verdeeld over het verlengde advertentieverbod. Enerzijds vinden zij het goed dat er wordt gewacht tot hertellingen zijn afgerond, zodat Trump zijn onbewezen claims geen kracht kan bijzetten. Anderzijds nadert er in de staat Georgia een herverkiezing voor twee senatoren, waarvoor beide partijen willen adverteren. Die herverkiezing zal bepalen welke van de twee partijen de meerderheid in de Senaat krijgt.

Facebook
Lees ook:
Facebook wist groep waar Trump-aanhangers oproepen tot geweld
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl