5G

Extra veiligheidseisen providers voor 5G-netwerken

11 november 2020 10:34 Aangepast: 11 november 2020 11:01

Het kabinet stelt aan aanbieders van mobiele telecomnetwerken extra eisen op het gebied van veiligheid. Dat moet spionage of misbruik voorkomen.

De maatregelen moeten uiterlijk op 1 oktober 2022 zijn doorgevoerd. Dat gebeurt met het oog op de komst van nieuwe 5G-netwerken voor sneller mobiel internet.

De vrees bestaat dat apparatuur van het Chinese techbedrijf Huawei, een van de belangrijkste aanbieders van netwerktechnologie, kan worden gebruikt voor spionage. Meerdere westerse landen hebben daarom Huawei al uitgesloten van hun 5G-netwerk. Een Chinese veiligheidswet dwingt burgers en bedrijven mee te werken met de veiligheidsdiensten als die dat nodig achten.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) heeft de vijf voorwaarden gepubliceerd. Ze gelden voor kritieke onderdelen van het netwerk en direct daaraan gekoppelde delen. Het gaat onder meer om eisen op het gebied van bewaking van de technische apparatuur en screening van mensen die toegang hebben tot de netwerken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Gezondheidsraad: géén bewijs dat 5G schadelijk is voor gezondheid

'Betrouwbare leveranciers'

"Met concrete beveiligingseisen voor kritieke onderdelen van deze netwerken gaan we deze basis versterken en zetten we de stap om te zorgen dat onze mobiele netwerken altijd veilig en vertrouwd beschikbaar zijn, overal. Kritieke onderdelen van die telecomnetwerken mogen daarnaast alleen afkomstig zijn van betrouwbare leveranciers", aldus Keijzer.

De regeling is nu in consultatie gegaan. Burgers en bedrijven kunnen dan commentaar leveren op de voorwaarden.

Frequentieveiling

KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile kochten bij de veiling van de overheid afgelopen zomer de eerste 5G-frequenties. Dat leverde de staat 1,2 miljard euro op. Meer 5G-frequenties, die hogere datasnelheden mogelijk maken, worden de komende jaren geveild.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van