Geen gratis terabyte meer

Nederlandse clouddienst Stack stopt met gratis 1 TB opslag

10 november 2020 16:42 Aangepast: 10 november 2020 16:55

Het Nederlandse hostingbedrijf TransIP stopt met de gratis versie van de opslagdienst Stack.

Stack bestaat sinds 2015 en bood 1 terabyte aan gratis opslagruimte. Aanleiding voor het stopzetten van het gratis aanbod zijn volgens TransIP twee incidenten in september waarbij gegevens verloren raakten. Binnen drie maanden moeten alle gratis accounts stopgezet zijn.

Data kwijt

Bij die incidenten gingen twee back-upschijven van de dienst kapot. Daar bleek de inrichting van de servers niet op berekend, waardoor tientallen tot honderden gebruikers data kwijtraakten.

Hoewel TransIP stelt dat de gratis Stack is bedoeld als reserve-opslag en gebruikers zelf voor backups moeten zorgen, zegt het bedrijf er nu toch de stekker uit te trekken om te voorkomen dat er in de toekomst meer data verloren gaan die alleen op Stack opgeslagen staan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple One van start: zo werken de nieuwe Apple-bundels

Huidige gebruikers kunnen voor de helft van de prijs upgraden naar de betaalde variant van Stack, waar wel backups van gemaakt worden. Ze kunnen er ook voor kiezen om hun data te downloaden, of alles direct te laten verwijderen.

Gebruikers konden zich alleen met een uitnodigingscode aanmelden voor de gratis Stack-variant. Die werden tot in 2018 uitgedeeld, toen de grens van 250.000 uitnodigingen bereikt was.

De populariteit was vooral te danken aan de enorme hoeveelheid opslagruimte: concurrent Dropbox biedt slechts 2 gigabyte gratis ruimte, Google Drive 15 gigabyte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

WhatsApp-backups gaan niet meer af van Google Drive-ruimte

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van