Ga naar de inhoud
Big Tech

Keijzer: opknippen techreuzen is laatste redmiddel

Beeld © ANP

Het 'opknippen' van techreuzen als Facebook, Google en Amazon is een optie om hun macht in te perken, zegt staatssecretaris Mona Keijzer. Maar er zitten ook veel nadelen aan, zegt ze. De bewindsvrouw ziet het "alleen als een optie als andere maatregelen niet werken".

De enorme macht van Amazon, Apple, Microsoft, Facebook en Google kan voor grote problemen zorgen. Zo heeft Facebook volgens critici te veel invloed op het nieuws dat bij honderden miljoenen mensen terechtkomt. Een manier om die macht in te perken, is het opsplitsen van die bedrijven. Google zou dan bijvoorbeeld de e-mailservice Gmail, de kaartendienst Google Maps en videosite YouTube afstoten. Op die manier wordt de macht van het bedrijf ingeperkt. Hetzelfde geldt voor Facebook, dat ook eigenaar is van het populaire sociale netwerk Instagram en berichtenservice WhatsApp.

"Je moet uiteindelijk bereid willen zijn die discussie te voeren. Dat ben ik trouwens ook", zegt Keijzer na vragen van GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee over het opknippen van de techbedrijven. "Maar juist in die digitale economie geldt: als je ze opknipt, groeien de bedrijven die dan ontstaan vast weer razend snel", waarschuwt de staatssecretaris. Ook de kleinere bedrijven zou je dus moeten aanpakken, bijvoorbeeld door te verplichten om gegevens die ze vergaren te delen.

Al met al is het volgens de bewindsvrouw helemaal niet zeker of je met het opknippen van de techreuzen "bereikt wat je wil bereiken, namelijk het breken van macht die niet ten goede wordt gebruikt". Keijzer: "Ik zet in op gerichte regulering, om de belangen van consumenten en andere gebruikers te borgen. Ik zie opbreken alleen als een optie als andere maatregelen niet werken."

Eurocommissaris:
Lees ook
Eurocommissaris: 'Techreuzen opsplitsen is haalbaar in Europa'

Europese Unie

Als zo'n besluit er al komt, zou het trouwens niet door Nederland alleen worden genomen, maar door de Europese Unie. De Eurocommissaris die hiervoor verantwoordelijk is, Margrethe Vestager, heeft ook al gezegd dat ze het opknippen van de grote vijf niet zou schuwen. Maar ook zij ziet meer in andere maatregelen. Op 2 december maakt Vestager haar plannen bekend voor nieuwe regels voor de digitale sector.

Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter